Renovering og transformasjon kan vise veien til lavere klimapåvirkning i byggebransjen
En betydelig andel av verdens CO2-utslipp kommer fra produksjon av byggematerialer. Derfor er det et stort potensial i å forlenge levetiden til bygninger fremfor å bygge nye. I et nytt nettbasert tema setter Troldtekt A/S fokus på vellykkede transformasjoner og renoveringer av eksisterende bygg.
Hver gang vi på jorden slipper ut ti tonn CO2 i atmosfæren, kommer mer enn ett tonn fra produksjon og håndtering av byggematerialer. En av måtene vi kan bygge med omtanke for miljøet på er å forlenge levetiden til materialer – for eksempel ved å renovere gamle bygninger eller transformere dem til helt nye formål.
Institut for Byggeri, By og Miljø (BUILD) ved Aalborg Universitet har i 2020 analysert klimapåvirkningen fra materialer til 60 nyoppførte bygninger. Bygningenes medianverdi var 7,1 kg CO2e/kvadratmeter/år. Til sammenligning gjennomgikk Rådet for Grøn Omstilling i 2022 åtte transformasjoner. Her var medianverdien for klimapåvirkningen fra materialer på knapt 3 kg CO2e/kvadratmeter/år.
Klimagevinsten ved å renovere og beholde materialer er altså potensielt stor. Samtidig kan det gi stor designfaktor å transformere for eksempel gamle industribygg til nye formål.
Bevarer verdier og kulturarv
I et nytt nettbasert tema setter Troldtekt A/S, dansk produsent av Troldtekt akustikkplater, fokus på nettopp renovering og transformasjon av bygninger. Temaets intervjuartikler fremhever en rekke vellykkede renoveringer og transformasjoner. I én artikkel er det et intervju med Olav de Linde, grunnlegger og styreleder i Ejendomsselskabet Olav de Linde. Både selskapet og grunnleggeren har mottatt flere priser for sitt systematiske fokus på gjenbruk av byggematerialer og arbeidet med transformasjon av bygninger.
– Jeg pleier å si at jeg snakker med bygningen: Hvilke verdier finnes? Hvilken kulturarv skal bevares? Og hva vil vi kunne bruke bygningen til senere? Som regel er bygninger skapt for ett bruksområde og blir transformert for et annet – noe som krever en ny tenkemåte, sier Olav de Linde og legger til:
– For oss er det viktig å bevare bygningens opprinnelige uttrykk, form og historie. Slik at når vi har transformert bygningen, er det fortsatt tydelig at bygningen har en annen opprinnelse.
Gjenbruk i pågående prosjekter
Temaartiklene tar for seg andre aktuelle prosjekter, blant annet:
- Rivingsfirmaet Tschernings renoverte hovedkontor. Kontorbygget er oppført med gjenbruksmaterialer – inkludert en Troldtekt-himling som er bevart fra den tidligere industribygningen. Dessuten er store møteboder i bygningen oppført i materialer fra Tschernings egne riveprosjekter – slik som tømmer, panelbord og teglstein, men også frasorterte akustikkplater fra Troldtekts produksjon.
- Bo- og byggefellesskapet Sjællandsk Muld, der det som et uvanlig konsept kan inngå gjenbruksmaterialer. De 35 husstandene får være med på å velge hvilke materialer de ønsker i sitt kommende hjem. Det kan for eksempel være gulvplanker av fraskjær, kjøkkenelementer for gjenbruk eller fraskjær samt gjenbrukte Troldtekt akustikkplater.
- Gården Stenberg ved Hudiksvall i Øst-Sverige. Gården fra 1700-tallet er transformert til åtte leiligheter som er oppført etter passivhus-standarden, der det i imponerende grad er tenkt ut energioptimaliserte løsninger. I seks av de åtte leilighetene er det valgt Troldtekt akustikkplater. Det er viktig med god lydabsorpsjon, siden takhøydene er opptil 6,5 meter og gulvene er i betong og eik.
Troldtekt-himlingene lever lenge
Med en levetid på minst 50–80 år samt en høy toleranse for slitasje og fuktighet kan Troldtekt akustikkplater leve videre når gamle bygninger skal transformeres til nye formål. Platene består av dansk tre og sement – en kombinasjon som gjør dem robuste og holdbare. Samtidig kan en byggherre male Troldtekt-platene om og om igjen uten at det går ut over de akustiske egenskapene.
Det har for eksempel skjedd under en renovering av Aarhus Airport og i restauranten Lula på Aarhus Havn. Her er Troldtekt-himlingene i den opprinnelige seilerklubben bevart gjennom tre «generasjoner» restauranter, og har nylig fått nytt liv med sort maling.
Troldtekt har høye ambisjoner innen sirkulær økonomi og jobber med returmodeller som kan gi akustikkplatene én eller flere ekstra livssykluser. I det nye nettbaserte temaet beskriver en av artiklene de første gjenvinningsordningene for trebetongrester fra både Troldtekts egen produksjon og fra byggeplasser – samt ambisjonene om oppsirkulering av demonterte plater fra gamle bygninger.