Ro og resirkulering i Oslos nye legevakt
Nybygget ved Aker Sygehus er den første legevakten i verden som er sertifisert etter BREEAM-standarden. Oslos syke eller skadede innbyggere blir mottatt i rolige og varme rammer. Og til tross for global uro ble både tidsplanen og budsjettet for prosjektet overholdt.
Et besøk på legevakten er ofte forbundet med smerte, angst og kanskje til og med panikk. Den nybygde legevakten ved Sinsenkrysset i Norges hovedstad er derfor designet for å signalisere alt det motsatte. Rammerne er enkle, lyse og harmoniske. Estetisk og funksjonelt bidrar materialene til å gi ro fra ankomst. Her spiller det elegante marmorgulvet, matte glasspartier, lyse teglstein og Troldtekt akustikkhimlinger alle en rolle.
Bak den harmoniske arkitekturen ligger år med grundige forberedelser fra teamet bak Oslos legevakt. Nordic Office of Architecture har tegnet det 27 000 kvadratmeter store bygget, der Skanska Norge som totalentreprenør, COWI som landskapsarkitekt og Advansia som prosjektleder har vært andre aktører. Til tross for korona, krig og pressede forsyningskjeder åpnet legevakten som planlagt i november 2023 – oppført innenfor avtalt budsjett.
Gjennomtenkte valg bak sertifisering
I tillegg til å skape den best mulige atmosfæren for både pasienter og ansatte, har teamet hatt som oppgave å bygge verdens første BREEAM-sertifiserte legevakt. Den internasjonale bærekraftstandarden vektlegger ni områder innen miljø – og krever gjennomtenkte beslutninger om alt fra energi- og vannforbruk til inneklima og materialhelse.
Legevakten i Oslo har oppnådd sertifisering på nivået 'Excellent', som er det nest beste av de seks nivåene i BREEAM. Solceller på de flate takene, en samlet passivhusstandard, gjenvunnede restmaterialer og en fossilfri byggeplass er blant de mange tiltakene.
Robuste og resirkulerte materialer
Utvendig passer de to bygningskroppene flott inn på den grønne tomten ved sykehuset. De sørvendte fasadene sikrer et godt lysinnslipp.
Bruken av lyse teglstein gir både et imøtekommende arkitektonisk uttrykk og sikrer robuste fasader med lang levetid.
Også innendørs er det tenkt i visuell ro og holdbare materialer. Fliser og stein fra Oslos gamle regjeringsbygning er gjenvunnet. Det samme er stein og marmorrester fra oppføringen av Oslos nye nasjonalmuseum, som i stedet for å bli kastet nå utgjør et unikt gulv i legevaktens ankomstområde.
Troldtekt-himlingene er i lys natur, som støtter det harmoniske uttrykket – og himlingene bidrar til å sikre riktig akustikk i store deler av bygningen. Samtidig er Troldtekt trebetong et av byggematerialene som bidrar positivt til flere områder i BREEAM-sertifiseringen.