En opplevelse utenom det vanlige

Kunnskap og inspirasjon er i fokus i Gøteborgs nye landemerke, som i tillegg til kompleks ekspertise også rommer kompleks arkitektur.

Med sin nye visualiseringsdome, Wisdome, søker Universeum i Gøteborg å skjerpe forståelsen for den komplekse verden. Med målsettingen på plass har Sveriges nasjonale vitenskapssenter satt barren høyt for sitt nyeste tilbygg.

Kuppelen, som rommer en ny visualiseringskuppel, er designet av tegnestuen Wingårdhs med arkitekt Gert Wingårdh i spissen – samme tegnestue som tegnet det originale Universeum i 1998. Selve oppføringen av domen og dens komplekse konstruksjon har skjedd i tett samarbeid mellom Universeum og den lokale totalentreprenøren Skeppsviken Bygg.

 

Trekanter i kuleform

Universeum er opprinnelig bygd som en collage hovedsakelig bestående av tre, og med den nyeste bygningstilføyelsen er det kommet enda et nytt skudd på collagestammen.

Selve kuppelkonstruksjonen bygger på ulike strategier for å muliggjøre det unike uttrykket, og hver del er synlig for å optimalisere bruken av materialer. Kuppelen har en total diameter på 27,5 meter og er konstruert av trekantede elementer som til sammen danner en geodetisk kule. Den bærende strukturen er av limtre, mens den utvendige kledningen består av vakre og motstandsdyktige sedertrespon i lag.

I tillegg til selve kuppelen består tilbygget på Universeum også av en høy brokonstruksjon som forbinder det nye med det opprinnelige. I gangarealet og rommene på broen er det valgt Troldtekt akustikkplater i fargene lys natur og svart for å sikre god akustikk og for å gjennomføre uttrykket med trebaserte materialer innvendig. Platene kan også ses i trappeoppgangen til selve kuppelen, der de svartmalte platene gir et sofistikert motspill til den lyse trekledningen.

 

En 360-graders opplevelse

Selv om kuppelen ikke er til å overse i bybildet, tar kulen faktisk minimalt med plass på tomten. Visualiseringskuppelen er plassert på den sørlige delen av Universeums tak, der den nærmest svever over den eksisterende bygningen.

Inne er det plass til å gi 150 personer en 360-graders opplevelse i 3D i den vippede halvkulen. Basert på forskning innen visualisering utført på Visualiseringssenter C ved Linköping Universitet er det mulig å skape en visuell opplevelse utover det vanlige – og gjøre kompleks vitenskap tilgjengelig for alle.