Laboratorier i stor skala

Den nye bygningen for forsøksfasiliteter innen betong og materialforskning hører under instituttet DTU Byg, som råder over en rekke bygninger i 1. kvadrant av Campus Lyngby.

Foto: Helene Høyer Mikkelsen, architect Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Den nye bygningen passer fint inn mellom de øvrige bygningene og et skrånende terreng. Arkitekturen er rasjonell og stram, men samtidig med mange fine detaljer i både betong og stål. En bygning som utad forteller om laboratoriets funksjonelle krav, men også om hva forståelse av materialer kan føre til av elegante løsninger.

En høy, sentral hall danner sentrum for bygningen, og her har forskere og studenter mulighet til å arbeide med utvikling og testing i stor skala og store armbevegelser. Fra hallen er det tilgang til mindre laboratorier, verksteder, omkledningsrom og lager, som er plassert som betongbokser ut i gården eller under bakken. Hovedinngangen ligger et nivå over hallgulvet, og her er det primært innredet fasiliteter slik at studentene kan samles.

Åpenhet og sammenheng

Fra øverste nivå kan man følge med på aktivitetene nede i hallen, og transparensen mellom de to nivåene og ulike funksjoner er et fint, arkitektonisk trekk ved Bygning 130. En sittetrapp i betong med treseter forbinder de to etasjene fysisk. Også herfra kan man se inn i hallen og omvendt.

Overalt i bygningen finner man en materialholdning der funksjon og estetikk går hånd i hånd. Troldtekt trebetongplater er valgt som et akustikkregulerende materiale i hallens tak og øverste veggflater, og i de mange mindre laboratoriene som er knyttet til hallen. De lysegrå Troldtekt-himlingene binder samtidig alle laboratoriene sammen og sikrer at medarbeiderne har et arbeidsmiljø med fokus på akustikk.