Fremtidens fotspor

I landsbyen Feldballe på Djursland er tilbygget til byens friskskole et bygget eksempel på vakker arkitektur oppført i biobasert byggemateriale.

Foto: Helene Høyer Mikkelsen, architect Jens Dresling/Ritzau Scanpix

I Feldballe Friskoles nye fysikk-/kjemi-/naturfagundervisningsrom er det høyt til taket med synlige trekonstruksjoner og store takvinduer mot nord. De nye lokalene er generelt rike på dagslys fra flere retninger. De dype vindusnisjene er også innredet slik at man kan ta opphold og se ut. Bygningen er oppført i nøye utvalgte materialer der det ikke er gått på kompromiss med inneklimaet.

Tilbygningen til Feldballe Friskole har i stor grad blitt den spesielle og vellykkede bygningen med hjelp fra naboen, Firmaet EcoCocon Danmark, som gikk inn i samarbeidet med skolen og Henning Larsen Architects.

Tilbygget tar opp mer CO2 enn det avgir, ettersom det er oppført i tre og halmisolasjon. Halmelementene har mottatt innovasjonsprisen i 2019 for "regionalt tilgjengelige og fornybare materialer". Produktet er Cradle to Cradle-sertifisert (sølv) og oppfyller passivhusstandarden.

Pustende og levende rom

Inneklimaet i undervisningsrommene er helt topp. Konstruksjonen er pustende til tross for den gode isolasjonen og avgir ingen avgassing. Romlig har huset også store kvaliteter. Tak til himmel med Troldtekt akustikkplater på takflatene gir i tillegg til god akustikk også en stor ro til rommet.

Troldtekt akustikkplater er valgt med kanten K0-U, som gir et presist uttrykk og tydelig sammenheng. Treet i taket korresponderer fint med rommets "sokler" i trefinér og trelistene ved vinduene. Omvendt gir de mange og store vinduspartiene en fin dynamikk til rommene.

Utvendig er både fasader, tak og det store overhenget kledd med Thermowood, som selvfølgelig harmonerer med et hus oppført i tre.