Nybygd folkeskole med fokus på "den lille skolen i skolen"

Frederiksværk Skole forener elevenes behov for mindre enheter med vedlikeholdsfrie materialer og et sunt inneklima. Kjaer & Richter har tegnet skolen, der Troldtekt himlinger i lys natur inngår i designen.

Halsnæs kommune har foretatt den største anleggsinvesteringen i kommunens historie med 133 millioner kroner til en ny folkeskole, Frederiksværk Skole. Den gamle skolebygningen i Frederiksværk var nedslitt, og kostnadene ved en renovering var på nivå med å bygge en ny skole. Derfor falt valget på en ny folkeskole etter dagens krav og standarder.

Tegnestuen Kjaer & Richter har tegnet Frederiksværk Skole, som sto ferdig i begynnelsen av 2023, og skolen var dessuten blant de nominerte til prisen som Årets Skolebyggeri 2023.

Skolebygningen strekker seg over 6 650 kvadratmeter og har plass til elever fra 0.-9. klasse, fordelt på to spor, samt en multisal, integrert SFO og klubb.

- Arkitektonisk er skolens romlige disposisjon, sammenheng og nærhet en stor styrke. Der fasilitetene og faglokalene lå mer løsrevet på den gamle skolen, samler den nye skolen alle funksjoner i ett bygningslegeme. Nærheten gjør at verkstedsfasilitetene og lokalene i langt større grad kan involveres i alle fagene og støtte den praksisnære undervisningen inne og ute, sier Malene Drasbek, arkitekt MAA, saksarkitekt og faglig leder for skoler og utdanningsbygg hos Kjaer & Richter.

 

Skole i større og mindre skala

Malene Drasbek forteller at en av designhensynene rundt Frederiksværk Skole handlet om å gi elevene et sterkere tilhørighetsforhold til stedet de bruker veldig mange timer av dagen.

Derfor har Kjaer & Richter fokusert på å skape «den lille skolen i skolen», der elevene tydelig kan lese av de tre trinnområdene: innskoling, mellomtrinn og utskoling. Hvert trinnområde har sin egen inngang og fellesareal med direkte tilknytning til sine basislokaler, faglokaler og verksteder.

- Trinnområdene fungerer som mindre enheter og er i skala og romlige sammenhenger tilpasset slik at de støtter behovet for oversiktlighet, trygghet og muligheter for de respektive aldersgruppene, sier Malene Drasbek.

Fellestorget i midten av bygningen er skolens sentrale omdreiningspunkt:

- Fellestorget skaper en myk overgang fra den offentlige sonen med utadvendte og tverrfaglige aktiviteter til de mer tilbaketrukne læringsmiljøene. Som et samlende rom binder torget trinnområdene sammen i en flyt der husets brukere møtes på kryss og tvers av alder og faglighet.

Frederiksværk Skole er også tenkt som et lokalt kraftsenter som åpner seg mot lokalmiljøet med diverse aktiviteter.

 

Varme og tekstur med Troldtekt

Skolen har et fleksibelt design som er bygd opp rundt bærende fasader og gangvegger med så få innvendige stabiliserende vegger som mulig. Dette sikrer størst mulig fleksibilitet og mulighet for tilpasning i fremtiden.

På Frederiksværk Skole er det også tenkt på å skape et sunt inneklima og gode dagslysforhold, samt i materialer som krever lite vedlikehold.

- Designmessig er det jobbet med synlige, rå og umalte betongelementer, som samtidig sparer ressurser på maling og drift. I denne sammenhengen har vi hatt stort fokus på å tilføre en tekstur og varme til rommene, samtidig som vi bruker robuste materialer som tåler daglig bruk året rundt. Nettopp derfor har vi valgt trelister som delvis akustikkledning på vegg og Troldtekt i lys natur, som både skaper en behagelig akustikk og på en fin måte kontrasterer og komplimenterer den rå betongen.