Ny skole samler flere fasiliteter
Med Høje Taastrup Børne- og Kulturhus er skole, dagtilbud og fritidsaktiviteter tenkt sammen i én bygning. Her er det valgt Troldtekt til himlinger og utvalgte vegger for å sikre god akustikk i skolens mange områder.
I januar 2023 kunne det nybygde Høje Taastrup Børne- og Kulturhus åpne dørene til en ny type skole. Bygningen utgjør 9 500 kvadratmeter og rommer både barnehage, barnehage, SFO og skole opp til 6. klasse samt kommunens musikkskole, bildeskole og dramaskole.
Christensen og Co. Arkitekter har sammen med Kjaer & Richter Architects tegnet Børne- og Kulturhuset.
- Det er første gang i Danmark at dagtilbud, skole, SFO og kulturaktiviteter er samlet under samme tak. Børne- og kulturhuset blir et anker for den lokale bevisstheten og et møtested for et mangfold av daglige brukere, sier Mikkel Sørensen, arkitekt og partner hos Christensen & Co Arkitekter.
Klyngearkitektur
Bygningen er oppført for å kunne romme flere aktører og typer aktiviteter på ulike tider av døgnet. Den består av to idrettshaller, en motorikksal, to bildekunstlokaler, seks musikklokaler og lyd- og medierom i tillegg til de mange undervisningslokalene og daginstitusjonene.
- Barn og unge er naturligvis barnekulturhusets kjernebrukere, og vi har jobbet målrettet med arkitekturen for å skape en følelse av eierskap og tilhørighet for denne brukergruppen. En måte vi har gjort det på, er å bryte ned husets skala i mindre enheter, da det skaper trygghet og oversikt, sier Mikkel Sørensen.
Skolen er bygd opp med fire såkalte kulturklynger – musikk, teknologi, kreativitet og bevegelse – som hver har sin visuelle karakter. Et kulturtorg med en trapp i midten utgjør «hjertet» og det såkalte kulturtorget.
Myke og harde materialer
Barne- og kulturhuset i Høje-Taastrup tar utgangspunkt i de samme typene materialer både innvendig og utvendig – tegl, betong, tre og glass. Innvendig er det holdt i lyse og luftige nyanser med mye dagslys, og klyngenes særpregede design kommer tydelig frem.
Til de nøytrale veggene er det valgt en lett lysegrå farge, som toner lyset litt ned og gjør det mer behagelig for øynene. Gulvene er av linoleum, i nedtonede pastellfarger, som motvekt til de mer rå overflatene i betong og stål. Samtidig bidrar fargeskift i gulvbelegget til å indikere soneskifte og navigering. Det forteller Mikkel Sørensen og legger til:
- Overflater i varme nyanser som for eksempel tre danner en rolig og harmonisk fasade som patinerer vakkert og tåler den slitasjen en undervisningsbygning utsettes for, sier Mikkel Sørensen.
Troldtekt sikrer god akustikk
Det er valgt flere varianter av Troldtekt akustikkløsninger til himlingene for å bidra til et sunt inneklima med behagelig akustikk. Rundt på skolens alminnelige arealer er det Troldtekt i lys natur, og i hallene er det montert grå Troldtekt akustikkplater som veggløsning.
- I tillegg til de gode akustiske egenskapene gir Troldtekt et varmt utseende som kompletterer de øvrige overflatene på en harmonisk og sammenhengende måte. Det gir et rolig helhetsinntrykk i rommene, sier Mikkel Sørensen, arkitekt og partner hos Christensen & Co Arkitekter.