Klimatorium i Lemvig

I Lemvig merker man konsekvensene av klimaendringene rett utenfor døren. Byen har flere ganger blitt oversvømt av stormflom, og nettopp den vakre beliggenheten ved Limfjorden har vært en akilleshæl.

Foto: Thomas Mølvig, arkitekt

I 2013 herjet stormen Bodil og sendte enorme vannmasser inn i havnen, med store skader som følge. Det førte til at man i 2015 oppførte en 350 meter lang betongmur "Le Mur", som slynger seg langs hele havnefronten. I veggen er det stålporter som kan lukkes ved ekstremt høyvann eller stormflom. Veggen holder vannet ute og er samtidig utformet som et rekreativt element i bybildet.

Plasseringen av Klimatorium i Lemvig er derfor et naturlig valg. Det nye senteret på havnefronten fungerer som både kunnskaps-, forsknings- og læringssenter for kystnære utfordringer, og er designet med inspirasjon fra den omkringliggende naturen.

Et mørkt skrin på havnefronten

Sett på lang avstand er Klimatorium en litt anonym kasseformet bygning som mest ligner på et vanlig lager på havnen. Jo nærmere man kommer stedet, jo flere detaljer trer frem og jo mer åpner huset seg. Materialvalget er inspirert av de omkringliggende båthallene, slik at det arbeides med et rått og rustikt uttrykk i tre, betong og stål som får bygningen til å spille sammen med de lokale omgivelsene.

Glassfasaden i underetasjen gjør bygningen transparent og gir forbipasserende mulighet til å følge med på husets aktiviteter. Mot sør er det i fasaden innfelt et stort bølgemotiv "Klimakilen" i lyst tre. Dette geniale trekket er så flott at man umiddelbart får lyst til å slå seg ned på de buktende benkene som oppstår i formen. Herfra har du utsikt over bukten og skateparken som ligger som nærmeste nabo.

Mangfoldig interiør

Husets interiør er utmerket disponert og med stor variasjon i rommenes funksjon, størrelse og takhøyde. Hele første etasje er et U-formet, sammenhengende aktivitets- og utstillingsområde. Her er det også et åpent auditorium/multirom som kan brukes til aktiviteter og workshops. Den bølgete fasaden skaper på innsiden referanser til treskip og fjordens natur. Samtidig er den en langstrakt skulptur som kan oppleves fra mange vinkler i bygningen.

I 1. etasje er det primært kontorarealer med diverse møterom og tilhørende kantine. Det er Lemvig kommune, Lemvig Vann & Spildevand og Foreningen Klimatorium som har hus i bygningen.

I mange av rommene er det montert Troldtekt akustikkplater i felt på veggene. De er enten samlet i rammer av bjerkefiner eller fyller ut hele veggflatene, for eksempel i de glassdekkede møterommene. De inngår dermed som harmoniske elementer i den enkle arkitektoniske helheten med klassiske nordiske dyder.