Tonstad skole og badeanlegg

Skolen fremstår svært moderne i uttrykk og materialer, men er en vellykket gjennomgripende om- og tilbygging av skolen fra 1965.

Foto: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

Den nyåpnede skolen byr på et hav av arkitektoniske opplevelser, både utenfra og innenfra. Spesielt estetisk er imidlertid mange av de innvendige detaljene, der tre spiller en spesiell rolle. Utfordringene med å om- og tilbygge og samtidig skape en vakker helhet har tilsynelatende generert en rekke flotte løsninger. 60 % av oppgaven har vært ombygging, mens 40 % har vært tilbygging, inkludert et nytt idrettsbasseng. Arkitekt Knut Brandsberg-Dahl fra det norske arkitektfirmaet Filter arkitekter as forteller at den eldre skolen i stor grad har hatt stor betydning for det nye konseptet. Skoler og utdanningsbygg er plassert i den ombygde fløyen, mens baserom for undervisningen er plassert rundt en sentral kjerne av grupperom og faglokaler i det nye bygget.

Nordisk ånd med tre

Utvendig fremstår skolen og badet relativt stille med mørke fasadeplater og en tilbaketrukket vindusfasade med eikepanel. Enkelte farger i overgangene lyser opp og tydeliggjør at det er et sted for barn. Innendørs oppleves skolen som svært romslig, lys og vennlig. Mange flater er kledd med bjerkefiner overfor hvitmalt treverk, noe som både er flott utført og vakkert. Uttrykket er både klassisk nordisk og moderne, som henger fint sammen med skolens gjenfødelse i nye klær. Deler av betongkonstruksjonen fra det eksisterende bygget er bevart, men er renset inn til den rene betongkonstruksjonen og er deretter etterisolert. Badeanlegget er rehabilitert og et mer idrettsorientert basseng er bygd til.

Lyset er fint integrert

En fin måte å samle nye og gamle rom på skolen på, er å la materialer være gjennomgående og danne en rød tråd. Det er gjort på flere måter her på Tonstad skole, og det fungerer utrolig bra. Troldtekt akustikk Plus er brukt i badeanlegget, idrettsbassenget, velværebassenget, garderoben, foajeen og skolens gymsal. Bruken av Troldtekt himlinger betyr at lyden absorberes i stedet for å reflekteres, og dermed forbedres akustikken betydelig. Dette er spesielt viktig i rom med harde overflater, for eksempel i et svømmehall. I den ombygde delen av Tonstad-badet fungerer Troldtekt-himlingen arkitektonisk som en enkel og rolig flate som passer godt inn i rommet. Det er montert lys i overgangen mellom tak og vegger, noe som fremhever taket som en selvstendig flate i rommet. Noen spredte himlingsplater er tatt ut og erstattet med en glassplate der en bakenforliggende lyskilde sikrer et behagelig og diffust lys. Arkitekten forteller at detaljen er utviklet i samarbeid med entreprenøren. Han beskriver for øvrig det man ikke kan se, at det i den bakenforliggende nisjen er brukt hvite plater for å gi en god refleksjon av lyset. I det nye idrettsbassenget med svømmebaner og utspringstårn er rommet innredet annerledes etter den ekstra romhøyden til utspring. Her er takene brutt opp, slik at man langs bassenget har senkede tak og høytsittende vinduer øverst i dype nisjer i betongveggen.

Akustiske, flotte løsninger

Akustikken er i prosjektet ikke et "problem" som er løst i etterkant, men er tenkt inn i prosessen. Arkitekt Knut Brandsberg-Dahl forteller: «Troldtekt ble valgt fordi vi ønsket en robust og holdbar himlingsplate som tåler fuktighet, og vi liker uttrykket som platene har. Samtidig passer materialet inn i tegnestuens profil. I både idrettsbassenget og det eksisterende badeanlegget er veggflatene også fint detaljert med tanke på god akustikk. Veggene er kledd med trelister montert på akustisk duk og 50 mm steinull. Den nedre delen av listene har en tettere inndeling for å unngå at besøkende stikker fingrene mellom listene og ødelegger den bakenforliggende akustikkduken. Listene er satt opp i en veldig fin bølgebevegelse, som går igjen i skoledelen av prosjektet.