Unge møter eldre i nybygd skole
Sandarnas Skolen i Göteborg deler bygning og fellesfasiliteter med byens sykehjem. Hva! arkitektur som har tegnet prosjektet, har lagt vekt på hjemlighet og sunne materialer. Bygningen er sertifisert med Miljöbyggnad Silver, og Troldtekt akustikkplater inngår i designen.
I Göteborg kommune møtes mennesker på tvers av generasjoner. For den nybygde grunnskolen Sandarnas Skolen med plass til 400 elever og et sykehjem med 100 nye eldreboliger skal dele bygning fremover. Det er det første av sitt slag i Sverige, der unge og eldre deler spisesal, idrettshall og utemiljøer, og prosjektet er en del av utviklingen rundt den gamle Fixfabrikken, der det bygges mange nye boliger i disse årene.
Skolen er fordelt på første til tredje etasje og sykehjemmet fra fjerde til åttende etasje. Bygningen er sertifisert med Miljöbyggnad Silver, og hva! arkitektur står bak designen.
- Å designe en bygning for både skoleelever og eldre var en interessant utfordring. Vi har fokusert på tidløse verdier og holdbare materialer som folk i alle aldre kan relatere seg til. Eldreboliger har generelt en tendens til å føles mer som et sykehus enn et hjem. Her har vi spesielt fokusert på lyse rom, en sammenhengende materialpalett og «hjemmefølelse», sier Anna Risenfors, arkitekt SAR/MSA hos what! arkitektur.
Gjennomtenkte farger og materialer
Fasaden er utført i betongelementer med innlagte, sandfargede teglsteiner og felter av glaserte murstein som fanger lyset og gir et fargespill.
- Bygningens ytre med betong og støpte murstein er robust og nesten litt pompøst. Vi ville understreke at skolen og sykehjemmet er viktige bygninger i byen, sier Anna Risenfors.
Innendørs er det arbeidet pedagogisk med å gjøre det enkelt å orientere seg i alle deler av skolen, og det er lagt vekt på å skape en hyggelig hjemmefølelse for de eldre, både i egen leilighet og i fellesarealene, forklarer hun.
- Naturmaterialer, spesielt lyse furupaneler, inngår overalt i bygningens interiør. Klare og rolige farger liver opp og letter orienteringen. Hver etasje har sin egen fargeskala. Den lyseblå fargen som går igjen på rekkverket og detaljene gjennom hele prosjektet, leder tankene til Göteborgs historie og matcher blant annet Älvsborg-broen rett utenfor bygningen.
Troldtekt som ledd i miljøsertifisering
Anna Risenfors forklarer at prosjektet hadde strenge miljøkrav, der Troldtekt spilte en vesentlig rolle.
- Vi setter pris på at Troldtekt som produsent leverer mye data. Å tegne Troldtekt akustikkplater inn i prosjektet og vite at det lever opp til krav til akustikk, brann, styrke og lignende gjør arbeidet mye enklere for oss.
Både skoler og sykehjem krever robuste materialer. Troldtekt har allerede høye standarder, men det var også et stort pluss at det er mulig å male eller skifte ut enkelte plater.
- Vi valgte også Troldtekt fordi det har en flott materialitet og spiller sammen med naturmaterialene i bygningen. Siden akustikkplatene kan males i alle farger, var det enkelt å bruke Troldtekt-platene til å matche bygningens ulike fargepaletter og skjule installasjoner.
I de delene av skolen som er spesielt utsatt for støy, for eksempel spisesal, musikksal og kreative lokaler, er det valgt designløsningen Troldtekt line design til veggene.