Årets skolebygg 2022 er ikke bare en skole

I Vrå barne- og kulturhus har Hjørring kommune i Danmark skapt et helt unikt bygg som er ment å være samlingssted for både barn og andre innbyggere. Bygningen utmerker seg også med svært høye bærekraftsambisjoner. Her kan du lese et intervju med to av rådgiverne for prosjektet. 

Foto: Thomas Mølvig, arkitekt MAA

Lovordene om det nye Vrå barne- og kulturhus står i kø. I tillegg til tittelen som «Årets skolebygg 2022» får bygget også seks stjerner i omtalen i avisen Nordjyske, som blant annet fremhever at:

«Vrå Skole har tatt et kvantesprang takket være dyktige arkitekter som har gitt elever og lærere en felles dagligstue der man kan være en del av fellesskapet og samtidig finne ro.»

Rådgiverteamet bak Vrå barne- og kulturhus er AART Architects, Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma og JAJA Architects, som vant oppdraget i 2016 med et ambisiøst prosjekt som skal fungere både som skole, kultur- og samfunnshus samt bibliotek og mye mer. Det forteller Hanne Tine Ring Hansen fra Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma A/S – hun er utdannet sivilingeniør med spesialisering i bærekraftig byggevirksomhet:

– Jeg ble ansatt for å hjelpe til med å avklare hvordan Søren Jensen skal gjøre en forskjell i verden. Ut av dette arbeidet kom tilnærmingen vi kaller «regenerativt bygg». Her ble Vrå barne- og kulturhus det første prosjektet der vi jobbet med det regenerative bygget. Vi stilte oss for eksempel spørsmålet om hvordan vi kan bygge mer i pakt med naturen. Og hvor mye fornybart materiale – tre – vi kan få inn i dette bygget, sier hun. 

Disse vurderingene var i tråd med Hjørring kommunes ønske om å legge listen høyere innen bærekraftvennlig byggevirksomhet, sier partner og arkitekt Kathrine Hegner Stærmose hos AART Architects:

– Byggherren ville gjerne innarbeide så mye bærekraft som mulig, og det endte med at vi går etter DGNB Gull, som vi forventer å få, sier hun.

Foto: Thomas Mølvig, arkitekt MAA

Fredskog og kjempetomt ga inspirasjon

For å forstå hvordan Vrå barne- og kulturhus har fått sin form og sitt uttrykk, må man løfte blikket og se på det store området som bygget er plassert i.

– Utearealene har virkelig spilt en svært stor rolle i vår tenkning omkring skolen og konseptet. Vi fikk tildelt et stort areal der vi ble inspirert av landskapet, som blant annet rommer flere geometriske, uberørte skogområder som skyter opp. Samtidig la byggherren vekt på at bygget skulle støtte mye utendørsundervisning. Det ga oss ideen om at vi ikke bare skulle lage en ny skole – vi skulle også lage en ny skog. Derfor la vi skolen inne i den skogen, forklarer Kathrine Hegner Stærmose.

I skrivende stund er den nye skogen ikke mer enn spede stammer, men det er tanken at trærne på sikt skal spille en stor rolle, ikke bare for uteundervisningen, men også for inneklimaet i bygningene.

– Vi kom frem til at vi gjerne ville bruke skogen til å gi godt klima både inne og ute. Trær er noe av det mest fantastiske på en varm sommerdag, fordi temperaturforskjellen mellom sol og skygge er markant, sier Hanne Tine Ring Hansen.

Utfordringen for rådgiverteamet var at det var vanskelig å beregne, simulere og dokumentere effekten av trær på inneklimaet. Derfor skal et prosjekt med støtte fra Realdania undersøke hvordan plantede trær påvirker lyset i bygningen – om man kan bruke trær til solavskjerming uten at det påvirker dagslyset negativt.

Foto: Thomas Mølvig, arkitekt MAA

Passive løsninger på inneklimautfordringer

Den nye skogen er bare en av de mange passive løsningene som er i bruk i Vrå barne- og kulturhus. Ifølge Hanne Tine Ring Hansen er inneklimaet nemlig en tilbakevendende hodepine i skolebygg.

– Før vi i det hele tatt har rukket å sette inn vinduer i en skolebygning, er det allerede for varmt. Det skyldes antall personer per kvadratmeter. Selv om det er barn, avgir de ganske mye varme. En voksen person avgir 100 watt bare når hen sitter stille. Så hvis vi bringer inn 20–30 personer i et rom, blir det svært varmt, forklarer hun og legger til:

– Dette har man hittil løst ved hjelp av mekaniske ventilasjonsanlegg og utvendig solskjerming på bygningene. Med dette prosjektet ville vi se om vi kunne gå en annen vei. Og heldigvis var byggherren vår, Hjørring kommune, modig og støttet ideen vår.

Løsningen ble et sentralt rom med et mindre ventilasjonsanlegg som fordeler luften ut i byggets tre «fingre» – eller de tre fasehusene, som de også heter.

– Like før veggen til klasserommet ender luften i et lufttett kammer, der den kommer i kontakt med betongen og kjøles ned. Deretter fordeles luften jevnt i klasserommet via Troldtekt ventilasjonstak, der noen av akustikkplatene er gjennomtrengelige, slik at luften kan sive gjennom. Det gir en god fordeling av luften uten trekk, sier Hanne Tine Ring Hansen.

Hun peker på at løsningen har svært høy ventilasjonseffektivitet fordi den oppvarmede luften i klasserommet automatisk stiger opp igjen og sikrer effektivt luftutskifting. Løsningen vurderes å være halvannen gang mer effektiv enn tradisjonell ventilasjon, og da fungerer Troldtekt ventilasjonstak samtidig som akustikktak med en visuelt «ren» flate uten synlige innblåsingsarmaturer.

Foto: Thomas Mølvig, arkitekt MAA

Parløp mellom tre og betong

Tre og sement gir Troldtekt akustikkplater deres unike egenskaper, og på samme måte er Vrå barne- og kulturhus et parløp mellom nettopp de to råvarene, forteller Kathrine Hegner Stærmose:

– Vi har trekonstruksjoner i det såkalte hjerterommet i bygningen og på fasadene våre. Vi ville egentlig gjerne ha bygget hele skolen i tre, men det endte med at det ikke ga mening i fasehusene, sier hun.

Hanne Tine Ring Hansen utdyper:

– Vi valgte å si at de bærende konstruksjonene – altså dekket – skulle være plasstøpt betong, fordi da får vi et både flatt og et tynt tak. I våre sammenligninger mellom prefabrikkerte elementer og plasstøpte elementer er det faktisk sistnevnte som ofte vinner på miljøpåvirkningen. Vi får heller ikke inn en masse stålbjelker, bortsett fra i de flate takene. I tillegg til å sikre et fleksibelt bygg blir betongen i himlingene også en vesentlig del av den termiske massen som bidrar til å sikre et godt inneklima, forklarer hun.  

Foto: Thomas Mølvig, arkitekt MAA

Bygg uten klager

Slik omtalene og prisen som Årets Skolebyggeri vitner om, har mottakelsen av Vrå barne- og kulturhus så langt vært overveldende og positiv.

– Byggherren sa ved den offisielle innvielsen at de ikke hadde hatt noen klager etter innflyttingen. Det er ganske uvanlig. Men hos AART nøyer vi oss ikke med å håpe og tro, og derfor besøker vi våre oppførte bygg på nytt og undersøker hvordan opplevelsen er når brukerne har hatt tid til å venne seg til og ta bygningen i bruk, sier Kathrine Hegner Stærmose.

Hun forventer at resultatene av undersøkelsen vil være klare i slutten av 2023.

Hanne Tine Ring Hansen, Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma A/S. Utdannet sivilingeniør med spesialisering i bærekraftig bygging.

Kathrine Hegner Stærmose, partner og arkitekt, AART Architects.

Om Vrå barne- og kulturhus

  • Byggherre: Hjørring kommune
  • Rådgivere: AART Architects, Søren Jensen rådgivende ingeniører, JAJA Architects.
  • Areal: 10 000 m2
  • Byggekostnad: ca. 178 millioner kroner
  • Bygget: 2021 (startet i 2016)