Bærekraftvennlig tilbygg tvers gjennom

Feldballe Friskole ønsket å komplettere den eksisterende skolen med et tilbygg med positiv klimapåvirkning. Resultatet er en 250 kvadratmeter stor bygning med halm i veggene, tretak og kjemikaliefrie materialer. Det er arkitektfirmaet Henning Larsen som står bak, og skolen har vært et bærekraftig «eksperiment» som de håper å skalere opp i andre prosjekter.

Arkitektfirmaet Henning Larsen har imponerende mange internasjonale prosjekter bak seg – Seoul Valley i Sør-Korea, Cockle Bay Park i Sydney og Harpa Concert Hall and Conference Center i Reykjavik for å nevne noen. I Danmark står arkitektkontoret blant annet bak det karakteristiske Moesgaard Museum og den moderne byskolen Frederiksbjerg Skole i Århus. Og nå kan en utvidelse av Feldballe Friskole i Rønde på Djursland legges til porteføljen.

Selv om skalaen er en helt annen enn på arkitektenes vanlige hjemmebane, valgte tegnestuen å gå inn i prosjektet med nysgjerrighet for bærekraftvennlig bygging som begrunnelse. Det forteller Magnus Reffs Kramhøft, arkitekt hos Henning Larsen og prosjektansvarlig for å designe tilbygget, som stod ferdig høsten 2019.

– Vi valgte å gå inn i dette prosjektet fordi vi har en nysgjerrighet og et skarpt fokus på bærekraftstilpasning. De siste årene har vi tatt en radikal titt på materialene vi vanligvis bruker i prosjekter, og prøvd å tenke mer bærekraftvennlige løsninger. Med Feldballe Friskole fikk vi muligheten til å teste det i mindre skala, men vårt håp er at erfaringene kan skaleres opp til hele og større bygg i fremtiden.

Feldballe Friskole ønsket et tilbygg som kunne fortelle elevene historien om bærekraft, og som i tillegg har sunt inneklima, flott arkitektonisk design og ikke minst har en positivt klimapåvirkning. Derfor måtte teamet tenke nytt om alle bygningsdeler, vegger, tak og fundamenter, og prøve å løse oppgavene på en ny og bærekraftvennlig måte.

Halm i veggene

Halm er brukt som isolasjon i veggene, siden det er et restprodukt fra landbruket som vanligvis blir kompostert eller brent – men nå er et ny bruksområde under oppseiling.

– Det mest bærekraftige er selvfølgelig å ikke bygge noe i det hele tatt. Men når det ikke er mulig, er halm et svært bærekraftvennlig valg fordi det er et raskt voksende restprodukt. Før i tiden ble halmballer stablet oppå hverandre for å isolere. Det er dette systemet som nå er industrialisert og dermed enkelt kan integreres i moderne byggeprosesser, sier Magnus Reffs Kramhøft.

Millimeterpresise kassetter med halm fungerer som store legoklosser. De er generert fra en 3D-modell og produsert så nøyaktig at de passer perfekt til hvert enkelt prosjekt.

– Det kan høres litt hippieaktig ut med halmisolasjon. Det hjelper heller ikke at man i utdanningen og i bransjen har lært at tre og halm kan råtne, og at man derfor må velge uorganisk materiale. Men halmisolasjon råtner ikke hvis man bygger like fornuftig som man pleier og tar de samme forholdsreglene. Selv betongbygg kan bli gjenstand for voldsomme muggangrep hvis de ikke bygges riktig. Hvis man designer og bygger riktig, kan organisk materiale holde i mange år, sier Magnus Reffs Kramhøft.

Tak i tre

Taket på Feldballe Friskole nye tilbygg er bygget i tre tvers igjennom.



– En spennende konklusjon ved taket er at vi har klart å konstruere det uten dampsperre, og i stedet oppnådd en dampsperreeffekt ved hjelp av OSB-plater og tapede skjøter. De samme platene holder på isolasjonen og fungerer som konstruktivt element ved at de danner en skivevirkning. Således har de tre funksjoner, forklarer Magnus Reffs Kramhøft.



Troldtekt akustikkplater danner rommenes himlingsflater og har trefiberplater bak. Trefiberen har de samme akustiske egenskapene som mineralull. Takbelegget er modifisert tre med falsede bord og dreneringsspor. Bordene kan enkelt demonteres og skiftes ut – og støtter dermed den grunnleggende tankegangen om å designe for å kunne demontere og gjenbruke. 

Inneklimaet har generelt vært et viktig fokusområde. Derfor er det brukt naturlige materialer med minst mulig avgassing. Spesielt leirpuss er enormt effektivt, fordi det ikke avgir gasser, men til gjengjeld kan ta opp og avgi fuktighet og dermed bidra til å stabilisere inneklimaet.

Troldtekt-platene fungerer dessuten svært godt som brannsikkerhet, samtidig som de sikrer god akustikk.

>> Se mer om Feldballe Friskole her

Klar for flere bærekraftvennlige bygg

På spørsmålet om hvor realistisk det er å skalere byggeprinsippene med blant annet halmisolering og tretak opp til større prosjekter, svarer Magnus Reffs Kramhøft:

– Det er realistisk. Det krever bare vilje og kunnskap hos de ulike aktørene i bransjen. Generelt er det en barriere når nye metoder skal implementeres i prosessene våre. Men vi må alle gjøre en stor innsats for å bidra til å redusere klimagasser fra byggebransjen. 

– Å gå så radikalt inn i prosjektet som vi har gjort, er et stort skritt. Det finnes sannsynligvis ikke noe riktig svar. Dette prosjektet er bare én av mange mulige veier å gå. For arkitektkontoret har det vært en god læring som vi prøver å integrere bit for bit i nye og også større prosjekter for å bidra til omstilling i byggebransjen. Det har i hvert fall åpnet dørene for en ny måte å tenke og bygge på.