Årets skolebygg: Göteborgs nye bærekraftige landemerke

Lindholmens Tekniske Gymnasium i Göteborg vant prisen som Årets skol- och förskolebyggnad 2021 i Sverige.

Les intervjuet med KUB-arkitekter, som står bak den særpregede bygningen, der Troldtekt akustikkplater spiller en markant rolle.

Den nybygde videregående skolen Lindholmens Tekniske Gymnasium sto klar til skolestart i 2020. Den ligger ved havnefronten i Göteborg, omgitt av kraner og gamle verft.

Bygningen er tegnet av KUB Arkitekter og har vunnet den svenske prisen Årets skol- og förskolebyggnad 2021. Det er konferanse- og eventfirmaet Nohrcon som står for kåringen. En fagjury og 700 offentlige stemmer valgte Lindholmens Tekniske Gymnasium som vinner.

Skolen har et samlet areal på 11 300 kvadratmeter fordelt på fem etasjer. PerEric Persson er arkitekt i KUB Arkitekter, som har tegnet skolen. Han gleder seg over både resultatet og den positive mottakelsen av bygget, som er den første nybygde skolen i Göteborg på 20 år.

– Oppgaven var å designe en ny skolebygning med fokus på bærekraft. Den skulle være moderne,

fleksibel og fungere som et landemerke for byen. Det synes jeg vi har lykkes med.

I tillegg til å bli kåret til Årets skolebygg 2021 i Sverige ble prosjektet nominert av de svenske arkitektene til den fornemme Kasper Salin-prisen.

Bygget som plussenergihus

Fordi det var snakk om et kostnadskrevende prosjekt, gikk oppdraget tilbake i 2012 blant annet ut på at bygningens større tekniske installasjoner skulle være fleksible, forklarer PerEric Persson.

– Installasjoner som elektrisitet, ventilasjon og sprinklere ligger derfor fritt i hele arealet. Det betyr at alt kan plasseres hvor som helst, og alt kan endre funksjon. Inspirasjonen kom fra moderne kontorbygg med fleksible, tekniske systemer som gjør det mulig å flytte ulike funksjoner til et nytt sted. Det kan sikre bygningens bærekraftnivå over tid, siden den i fremtiden kan få nytt liv som for eksempel kontor, hotell, konferansesenter, lett industribygg eller lignende. Det betyr også at disse installasjonene kan brukes pedagogisk i teknisk undervisning.

I tillegg skulle Lindholmens Tekniske Gymnasium være bærekraftvennlig med hensyn til materialvalg og energiforbruk.

På det sagtakkede taket er det satt opp 2000 kvadratmeter solpaneler som skråner mot sør.

I tillegg til et geolager under bakken er det skapt et plussenergihus som genererer energi – også til omgivelsene.

Symbol på innovasjon

Et annet punkt i oppdraget var at Lindholmens Tekniske Gymnasium skulle symbolisere innovasjon og kompetanse. Med plasseringen i Göteborgs sentrale havneområde mellom de gamle verftene Äran og Santos var det nærliggende å hente inspirasjon fra havnemiljøet, sier PerEric Persson.

– Det overordnede konseptet for Lindholmens Tekniske Gymnasium er lange, frie spennvidder og store høyder. Bygningen er frigjort fra omgivelsene, og ved å dreie bygningen skapte man trekantede arealer mot inngangene. Industriarven har vært til inspirasjon både for design og materialvalg.

Om kvelden er deler av bygningen opplyst for å skape en hyggelig stemning for forbipasserende.

En følelse av furubark

PerEric Persson forteller at de har fokusert på å bruke holdbare materialer, ettersom Lindholmens Tekniske Gymnasium er utsatt for vær og vind. I tillegg er materialene en del av bygningens arkitektoniske uttrykk.

Flere mulige konstruksjoner ble undersøkt i den første fasen, og man endte opp med en hybridkonstruksjon med gulv og yttervegger av betong og bærende bjelker i limtre. Begrunnelsen var et ønske om bærekraftige materialer, samtidig som de skulle være robuste og gi patina.

– Treets gode miljøegenskaper var naturligvis også viktige for beslutningen. I tillegg til limtrerammen er bygningen oppført med vegger og ulike enheter av massivt tre, blant annet den store trappen i skolen, sier han.

De utvendige betongfasadene er kledd med mørkebrune murstein. Tanken er at murstein, som skifter i ulike dybder og nyanser, skal gi fasaden et variert uttrykk og en følelse av barken fra et furutre.

Ro til fordypning

KUB har dessuten hatt fokus på å skape behagelige læremiljøer og gi elevene de beste forutsetningene for læring og utvikling. Derfor var det viktig med god akustikk, forklarer PerEric Persson. Valget falt på Troldtekt akustikkplater av tre og sement. De passer godt inn både i lokaler der det skal være ro for fordypning, og i de åpne fellesområdene der det er høyt under taket og et variert lydbilde.

– Vi valgte Troldtekt på grunn av materialets gode tekniske egenskaper med hensyn til lydabsorpsjon, kombinert med styrke og holdbarhet. Siden vi brukte materialet til både himlinger og vegger, var det svært viktig at det hadde lang holdbarhet og kunne eldes med patina, uten skader. Materialets miljøegenskaper og design var også viktige faktorer i valget.

Takene er kledd med Troldtekt i lys natur, og til veggene er det valgt en prosjekttilpasset Troldtekt-løsning med freste spor i overflaten på de grå akustikkplatene.

>> Les mer om Lindholmens Tekniske Gymnasium og se bilder av bygget

FOTO: 

PerEric Persson, arkitekt hos KUB Arkitekter.