Nuuk Skole: enestående arktisk arkitektur

Landskapet og det nådeløse klimaet styrer retningen for byggingen av Nuuk Skole

Skolen erstatter nedslitte skoler og får plass til 1200 barn, men skal også fungere som kulturhus for resten av byen.

I denne artikkelen kan du lære mer om KHR Architectures tanker bak designet av det unike bygget.

Beboerne i Nuuk vet at det ikke spiller noen rolle hvilken vei vinden blåser. Mens nordavinden kommer med bitende kulde, har sønnavinden som kommer fra havet vanligvis mye snø med seg. Og vindstyrken kan være så stor at du ikke kan åpne døren hvis den kommer rett imot.

Vinden er bare ett av elementene som arkitekt og partner i KHR Architecture, Janina Zerbe, har måttet ta hensyn til under forberedelsene av Nuuk Skole – eller «skolen på sletten», som den blir kalt.

– Fordi vinden kan bli så ekstrem, har vi laget innganger og lemuligheter på alle fire sider av skolens bygninger, forklarer hun.

Janina Zerbe og kollegene fra KHR Architecture har etter hvert solid erfaring med det som kalles «arktisk arkitektur». Firmaet har tegnet prosjekter på Grønland siden oppføringen av Grønlands Naturinstitut og Malik svømmehall i 1998, og står i tillegg til Nuuk Skole også bak Hans Lynge Skole, som også ligger i Nuuk.

– Det arktiske klimaet er så spesielt at det må påvirke arkitekturen. Både når det gjelder inneklima, byggeteknikk og bygningens utforming, må det være noe annet enn det man gjør i Danmark. Man kan ikke bygge det på samme måte på Grønland, forteller hun.

Ny skole som landemerke

Nuuk Skole ligger sentralt ved Nuuk rådhus, og skolebygget har stor betydning, forteller Janina Zerbe:

– Det skal være mer enn bare en skole. Det skal være et landemerke i byen, som peker fremover mot Nuuks internasjonale fremtid. Byen er akkurat i gang med en rivende utvikling mot å bli en storby.

De store ambisjonene for skolen går igjen i formgivningen, forteller hun:

– Skolens uttrykk bygger på Grønlands historie om naturen som grunnvilkår for livet. Samtidig peker den på en måte å bygge på i byen, der inneklima, dagslys samt vakre rom der mennesker kan leve og trives har førsteprioritet.

Fokus på lys og landskap

Forholdet til lys er én av måtene et arktisk bygg som Nuuk Skole skiller seg fra et tradisjonelt dansk skolebygg på:

– Hvis man tegner en skole i Nuuk og vil ha et godt inneklima, må man prioritere både dagslys og kunstig lys på en annen måte enn i Danmark, forklarer Janina Zerbe.

Derfor kjennetegnes bygningene ved Nuuk Skole av markante takkonstruksjoner med takvinduer som tillater dagslys i de felles samlingsrommene fra to retninger (nord/sør og øst/vest). På samme måte lar KHR Architecture også klimaet og landskapet styre formgivningen av bygningene.

– Bygningene må ta form etter fremherskende vinder og være i harmoni med landskapet, forklarer hun. Derfor vil en observatør kunne se at formen på takkonstruksjonen på skolebygningene etterligner fjellformasjonene rundt Nuuk. Formen sikrer også at snøen ikke legger seg på de skrå takvinduene, sier Janina Zerbe.

Samtidig forholder skolebygget seg til den omkringliggende byen Nuuk, der skolegrunnen i den ene enden ligger opp mot relativt høye bygninger ved Nuuk rådhus.

– Vi har jobbet med å skalere bygningene gradvis ned fra et bysentrum og ut mot landskapet på «Narsarsuaq – Store slette», sier Janina Zerbe.

De ulike bygningsstørrelsene er også tenkt sammen med de ulike klassetrinnene ved skolen, slik at de minste barna – helt ned fra barnehagen på stedet – starter i de minste bygningene og gradvis flytter opp i de større bygningene.

– Det er viktig for barn å få sin egen identitet og forholde seg til en mindre romlighet, sier Janina Zerbe.

Barnet i fokus innendørs

Det harde arktiske klimaet er også styrende for valget av utvendige materialer på Nuuk Skole, der tre og metall – i form av det hardføre Kalzip – går igjen. Men mens klimaet og landskapet styrer skolebygningenes ytre, er det barnas trivsel og liv som er i fokus innendørs.

– Inne har vi tatt utgangspunkt i barnet ved skolen og sanseligheten barn har. Og vi jobber nesten bare med to materialer – tre og plasstøpt betong, sier Janina Zerbe.

Treet opptrer både på gulv, som tremøbler, som trelameller og som råvare i Troldtekt akustikkplater for å regulere akustikken.

– Vi måtte finne et materiale som kunne dekke disse takformene, som er svært uttrykksfulle og har mange skrå flater. Der passet Troldtekt perfekt, fordi det kan regulere akustikken, men også bidra til å fordele dagslyset i skolen, forteller Janina Zerbe og fortsetter:

– Vi har en lysforsker her på arkitektkontoret som vet at når dagslyset kommer inn, må det helst brytes for å gi god fargegjengivelse. Og her er Troldtekt-akustikkplatenes ru overflate og lysrefleksjon velegnet, sier hun.

I tillegg til god akustikk vil Troldtekt bidra til et godt inneklima med behagelig ventilasjon. Over akustikkhimlingene er det nemlig planlagt skjult Troldtekt-ventilasjon, som sikrer jevn innblåsing av frisk luft uten trekk, støy og synlige installasjoner. Sammenlignet med tradisjonelle ventilasjonssystemer kan Troldtekt-løsningen redusere energiforbruket betydelig.

FOTO: 

Janina Zerbe, arkitekt og kreativ direktør og partner i KHR Architecture.

FAKTA: Om Nuuk Skole

  • Bygget er planlagt ferdig i begynnelsen av 2024.
  • Istak er totalentreprenør for bygget, mens Nuuk City Development er byggherre
  • Skolen har plass til 1200 elever fordelt på fem klasser på hvert trinn, med opptil 26 elever per klasse. Skolen huser både skole fra 0.–9. klasse, spesialklasser, SFO og en daginstitusjon
  • Skolen er utformet slik at hovedbygningen kan benyttes som kulturhus for Nuuks beboere utenfor skolens åpningstid.
  • Prosjektet har et budsjett på 600 millioner kroner og et areal på 17 800 m²
  • Se flere eksempler på KHR Architectures erfaring med utdanningsbygg her.