Moderniserte kaserner skal sikre fremtidens forsvar

Mugg og utette vinduer er hverdagen for mange danske soldater. Men med forsvarsforliket på 155 milliarder danske kroner over en tiårsperiode er det håp om å skape bedre forhold for danske soldater – ifølge Rambøll med fokus på gjenbruk, modulbygging og det samlede klimaregnskapet.

07.01.2025

Arbeid, trening, restitusjon, fritid og privatliv. Livet på de danske kasernene rommer mye mer enn bare krutt, kuler og militær opplæring. For mange av de ansatte i det danske forsvaret er kasernene deres primære oppholdssted, både når de er på jobb og når de har fri. Derfor er det også helt avgjørende at kasernenes fysiske rammer støtter de behovene som danske soldater har – uansett om de er på vakt eller ikke. Det sier Trine Bindslev Tree, Senior Sustainability Consultant i Rambøll:

– Forsvaret er en viktig brikke for vår felles sikkerhet, og samtidig er kasernene både arbeidsplass og bolig for veldig mange mennesker som spiller en viktig rolle i nettopp sikkerheten vår. Hvis soldatene våre skal kunne prestere, må vi strebe etter å gi dem de beste forutsetningene, sier hun og fortsetter:

– Et sted der det er hyggelig å være, trene og restituere seg. Der det er plass til å trekke seg tilbake, der inneklimaet er behagelig og der akustikken gir mer ro enn forstyrrelser. Det å være vernepliktig eller ansatt i Forsvaret skal ikke være noe man «må gjennom» – det skal være en arbeidsplass hvor man har lyst til å være.

Dansk Industri har foreslått at det danske forsvaret, DI og en ekspertgruppe bestående av arkitekter og konsulentfirmaer utarbeider en samlet veileder for hvordan den store anleggsoppgaven skal angripes. Sammen med sine kolleger i Rambøll Danmark A/S har Trine Bindslev Tree stilt sin kunnskap og rådgivning til disposisjon for det danske forsvaret med det formål å sette nye standarder for dansk kasernebygging.

I tillegg til å løse åpenbare utfordringer som mugg og utette vinduer, er det ifølge ingeniør-, arkitekt- og konsulentselskapet også nødvendig å se på hvordan brakkene kan optimaliseres og tilpasses for å møte dagens og fremtidens krav. Sikkerhets- og bærekraftsmessig så vel som fra et menneskelig perspektiv.

Ha et balansert forbruk i tankene

I arbeidet med å gjøre brakkene mer attraktive understreker Trine Bindslev Tree viktigheten av å ha en helhetlig tilnærming til bærekraft tidlig i prosessen.

– Det som er spesielt med kaserner og militæret, er at det er en materialtung institusjon, og det er mye ødeleggelse forbundet med militær virksomhet. Derfor må vi fokusere ekstra på de områdene hvor bærekraft er mulig, så vi skaper en form for balanse. Ikke bare på miljøsiden, men også når det gjelder sosial og økonomisk bærekraft.

Denne balansegangen kan bli vanskelig, men den er samtidig nødvendig for å lykkes med moderniseringen. Dansk Industri har foreslått å sette sammen en ekspertgruppe bestående av det danske forsvaret, arkitekter og konsulentfirmaer for å utarbeide en veileder for fremtidig kasernebygging, en idé Rambøll hilser velkommen.

– I Rambøll har vi mange års erfaring med store byggeprosjekter som krever kompetanse innen bygg, leveranser og infrastruktur, og som med tilsvarende store offentlige byggeprosjekter har vi mulighet til å være med på å sette nye standarder, sier Trine Bindslev Tree og fortsetter:

– Det finnes ikke én perfekt løsning, og det vil være et kompromiss vi må inngå for hvert enkelt prosjekt når det gjelder miljøbelastning og krav til inneklima, men det er viktig at vi har denne samtalen før prosjektet starter, slik at vi kan ta kloke valg og huske på vårt felles ansvar.

 

Gjenbruk og modulær byggevirksomhet

Noe av det som kan bidra til å skape balanse – i hvert fall i klimaregnskapet – er sirkulær byggevirksomhet og bruk av biogene byggematerialer som stammer fra biologiske organismer som tre, hamp og andre planter. Også transformasjon av eksisterende bygninger og gjenbruk av byggematerialer er viktig, og disse løsningene står høyt på dagsordenen i Rambøll:

– Det kan virke som den enkleste løsningen å starte fra bunnen av og bygge noe helt nytt for å erstatte de dårlige bygningene, men spesielt når vi bygger så store volumer, må vi også fokusere på 2030-målene og vurdere: Hva kan vi bruke fra de eksisterende bygningene, og hva kan levetidsforlenges, gjenbrukes eller gjenvinnes? spør Trine Bindslev Tree og fortsetter:

–  Det er fint at vi har fokus på drifts- og energioptimalisering, men vi skal også se på CO2-utslipp i anleggsfasen. Det er uunngåelig at vi kommer til å slippe ut CO2, men hvordan gjør vi det på den smarteste og mest begrensede måten? Det må vi finne svaret på allerede før prosjektene starter.

En måte å fremtidssikre de nye brakkene på kan være å innarbeide fleksibilitet og design for separasjon. Det kan for eksempel skje med modulbygg, skruefundamenter, fleksible skillevegger og flyttbare toalettkjerner. Det vil gi det danske forsvaret et fleksibelt rammeverk som ikke er bundet til en bestemt utforming eller plassering, men som kan bygges om og flyttes rundt i landet etter behov – noe som gir helt nye muligheter sammenlignet med de eksisterende bygningene.

– Vi kan ikke forutse alle behovene knyttet til kasernene, men vi kan hjelpe til med forberedelsene. Det er behov for en enorm skalering, og vi må ruste opp for den. Ved å ta smarte valg, forenkle strukturer og designe for separasjon – modulært og sirkulært – kan vi utvikle fleksible, robuste og bærekraftige bygninger som kan brukes til mange formål og flyttes rundt ved behov. Det er en helt ny måte å tenke kasernebygging på, men det kan godt være fremtiden, avslutter Trine Bindslev Tree.

Les også de andre artiklene i temaet om kaserner