En skånsom forvandling fra kontorbygning til flerbrukshus

Etter en grundig bygningsanalyse og en skånsom renovering med tanke på å minimere klimapåvirkningen syder det igjen av liv i den ellers forlatte kontorbygningen i Njalsgade i København.

25.10.2024

Historien om Njalsgade 72 i København minner på mange måter om H.C. Andersens fortelling om den stygge andungen. En skjemmende og forlatt kontorbygning som, til tross for sin relativt korte levetid, fikk stå og forfalle. Helt til den dagen den ble kjøpt av et tysk kapitalfond, og Over Byen Arkitekter fikk i oppdrag å blåse nytt liv i de syv etasjene, slik at de igjen kunne realisere sitt fulle potensial og fylle lokalene med liv.

I dag er det revitaliserte bygget et innbydende flerbrukshus med mange kvaliteter. Det skyldes hovedsakelig den skånsomme renoveringen som Over Byen Arkitekter har stått i spissen for.

På bakgrunn av en grundig bygningsanalyse utarbeidet man en gjennomtenkt plan for hvordan bygningen skulle bringes til live igjen. Det forteller Esben Thorlacius, partner hos Over Byen Arkitekter:

– Det var viktig for oss å velge noen løsninger som kunne gjøre bygningen mer levende og innbydende. Derfor har vi skapt mer liv i bygningens første etasje, uten at det går på kompromiss med bygningens opprinnelse.

Få inngrep, stor effekt

I tillegg til å analysere bygningen ble det gjennomført en teknisk inspeksjon før renoveringen startet for å avklare mulighetene for energieffektivisering og eventuell DGNB-sertifisering.

– Helt fra de første screeningene hadde vi en DGNB-revisor med på laget for å identifisere hvilke muligheter bygningen hadde. Vi vurderte prosjektets økonomi og satte oss et realistisk mål om DGNB-sertifisering på gullnivå, sier Esben Thorlacius.

For å oppnå både effektivitet og sertifisering samt spare ressurser har Over Byen Arkitekter gjort få inngrep i den eksisterende bygningen. Blant annet renoverte man toalettfasilitetene og kjøkkenet på en skånsom måte, malte veggene i en gråaktig tone for å matche de eksisterende kabelkanalene og radiatorene, samt behandlet de eksisterende gulvene i stedet for å skifte dem ut.

– Vi jobber mye med eksisterende eiendommer og vet hva som betyr noe både økonomisk og i CO2-regnskapet ved renovering. Gulv og radiatorer sluker mye av begge budsjettene, så hvis man kan bevare dem, sparer man mye – så får man heller gå noen runder angående andre områder, forklarer Esben Thorlacius.

 

Malte himlinger bidrar positivt til klimaregnskapet

Et av stedene der det har vært nødvendig å installere nytt, er rundt toalettfasilitetene. Her er det installert nye akustikkhimlinger fra Troldtekt basert på sementtypen FUTURECEM™, malt i grønne farger i stil med husets øvrige fargepalett.

– I store deler av bygningen har vi kunnet beholde de eksisterende himlingene, men her måtte vi gjøre endringer. Troldtekt basert på FUTURECEM var en opplagt løsning fordi platene oppfyller kravene vi hadde til bygningen, sier Esben Thorlacius og fortsetter:

– Samtidig har akustikkhimlingene et uttrykk som passer godt til kontormiljøer, og de har en ren overflate som gir flotte overganger i rommet. Dessuten er det svært praktisk at man kan male dem akkurat slik man vil, slik at de smelter naturlig inn i omgivelsene.

I den nyinnredede kantinen er det også hvitmalte Troldtekt-akustikkhimlinger basert på FUTURECEM.

FUTURECEM er en sementtype med en andel kalsinert leire og kalkfiller som gir redusert CO2-påvirkning sammenlignet med tradisjonell sement. I hele produktets livssyklus har de malte akustikkplatene fra Troldtekt basert på FUTURECEM en CO2-påvirkning som er 34 prosent lavere enn malte Troldtekt-plater basert på tradisjonell hvit sement. 

 

Les mer om fordelene med FUTURECEM

Respekt for fortiden og fremtiden

Over Byen Arkitekter har spesialisert seg på eksisterende eiendommer, og i årenes løp har man sett en økende interesse for og vilje fra både byggherrer og kunder til å gå i en mer klimavennlig retning ved renovering.

– Klimareduksjon har lenge vært en integrert del av vår tredelte strategi. Vi ser med like stor respekt på bygningens historie, bygningens bærekraftpotensial og menneskene som skal bruke bygningen. Hvis vi ikke får disse tre tingene til å stemme, vil vi ikke lykkes med prosjektet. Kundene våre slutter seg også i økende grad til denne agendaen, sier Esben Thorlacius.

Derfor er han også opptatt av å avklare forventninger tidlig i prosessen, slik at både nybygg og ombygginger gjennomføres med tanke på fortid og fremtid og med minimalt ressursforbruk.

 

Les mer om Njalsgade 72 her

Esben Thorlacius, partner i Over Byen Arkitekter