Fra fortidens betongblokk til fremtidens boligbygg

DDR-tidens betongbygg hører ikke bare fortiden til. I den tyske byen Aschersleben har det lokale boligselskapet lykkes med å forvandle en gammel prefabrikkert bygning til et moderne, miljøvennlig boligbygg.

Det kan være fristende å rive gamle, slitte bygninger og erstatte dem med ny arkitektur som er oppført fra grunnen av. Hos det tyske boligselskapet Ascherslebener Gebäude- und Wohnungsgesellschaft mbH har de imidlertid valgt å gå en annen vei.

I stedet for å jevne en av byens gamle bygninger fra 1970-tallet med jorden, har de valgt å renovere den prefabrikkerte betongblokken i Kopernikusstrasse i Aschersleben. Med miljøtiltak og innovative løsninger har boligselskapet lyktes med å skape det første CO2-nøytrale og overveiende energiselvforsynte leilighetsbygget i en betongbygning i Tyskland.

– Vi ønsket å skape noe nytt ut av den eksisterende boligmassen. I denne prosessen var det viktig for oss å bevare den opprinnelige bygningen i Kopernikusstraße og renovere det solide fundamentet på en måte som gjør at bygningen vil fortsette å være et godt hjem for leietakerne våre i minst 50 år til, sier Mike Eley, administrerende direktør i Ascherslebener Gebäude- und Wohnungsgesellschaft mbH.

Den optimale ressursutnyttelsen

For å oppnå en bygning som i størst mulig grad er selvforsynt med energi – og med tanke på den tyske regjeringens mål om et klimanøytralt Tyskland innen 2045 – er en stor del av boligblokkens tak og fasade dekket med solcellepaneler.

Det betyr at beboernes energiforbruk i form av varme og elektrisitet i hovedsak dekkes av egenproduksjon fra en fornybar energikilde montert direkte på bygningen. Solceller dekker ca. 60 prosent av bygningens energiforbruk, mens resten kommer fra en regional strømleverandør med garantert klimanøytral strøm. For Ascherslebener Gebäude- und Wohnungsgesellschaft mbH har det vært viktig å tenke klimabevisst:

– Selvforsynende energiproduksjon og grønn strøm er fremtiden. Dette leilighetskomplekset viser det store potensialet i betongkonstruksjoner fra DDR-tiden, og hvordan man kan skape klimavennlige og attraktive boliger med innovative ideer. Det var også viktig for oss å bruke Cradle to Cradle Certified® byggematerialer for ikke å etterlate farlig avfall til fremtidige generasjoner, sier Mike Eley.

De valgte løsningene er ikke bare klimabevisste. De har også betydning for husleien til beboerne i Kopernikusstrasse 10–14, som følger en helt spesiell leieprismodell. Her tilbys leietakerne en garantert leiepris med en femårig fast energitakst som inkluderer alle kostnader til bolig, oppvarming, vann og strøm til 11,50 euro per kvadratmeter for leiligheter uten tilgang til heis og 12 euro per kvadratmeter for leiligheter med tilgang til heis.

Færre leiligheter, men høyere kvalitet

Ombyggingen av boligblokken i Aschersleben regnes som et pilotprosjekt for fremtidens boliger. Og spesielt for de tyske provinsområdene der tomme prefabrikkerte boligblokker er et stort problem.

I likhet med Danmark sliter også Tyskland med å bevare innbyggerne i distriktene, og denne demografiske endringen er det tatt hensyn til i ombyggingen av Kopernikusstrasse, der antall utleieleiligheter er redusert fra 60 til 22, og boarealet har gått ned fra 2843 til 1773 kvadratmeter.

Ved å redusere antall enheter har Ascherslebener Gebäude- und Wohnungsgesellschaft mbH skapt mer attraktive leiligheter med bedre utnyttelse av planløsningen i form av store oppholdsrom og romslige balkonger som passer bedre til leietakernes krav og forventninger.

Det er også lagt stor vekt på å skape et moderne og smart inneklima med et varmesystem basert på solcelledrevne infrarøde paneler og akustikkhimlinger fra Troldtekt som matcher innredningen.

Troldtekt-platene består av tre og den CO2-reduserte sementtypen FUTURECEM™. FUTURECEM utnytter synergien mellom kalsinert leire og kalkfyllstoff, noe som gjør det mulig å erstatte en del av den brente klinkeren i sementen som står for en betydelig del av sementens CO2-avtrykk. 

Troldtekt basert på FUTURECEM har et CO2-avtrykk som i løpet av hele livssyklusen til akustikkplaten er 26 og 38 prosent lavere enn for Troldtekt basert på henholdsvis tradisjonell grå og hvit sement.

Foto: Olaf Wiechers

Verdens første C2C LAB i Berlin

Ombyggingen av de gamle «plattenbau», det vil si bygninger basert på prefabrikkerte og fabrikkproduserte elementer, finner sted flere steder i Tyskland. Et annet eksempel er verdens første C2C LAB i Berlin, som både er opplæringssenter, NGO-kontor og «levende laboratorium» for Cradle to Cradle Certified® byggematerialer.

Her er det ikke sofaer og spisebord som fyller rommene, men derimot sirkulære byggematerialer og grønne vegger som renser luften.

– Vi er stolte over å gjennomføre verdens første totalrenovering etter Cradle to Cradle-prinsippene med vårt nye C2C LAB og vise hvordan Cradle to Cradle fungerer i praksis. Med C2C LAB har vi skapt et unikt fyrtårnprosjekt som forhåpentligvis vil tjene som inspirasjon i mange år fremover, sa Tim Janßen, administrerende direktør og styremedlem i Cradle to Cradle e.V. i forbindelse med åpningen av C2C LAB i 2019.

De 400 kvadratmeterne ble opprinnelig bygget i 1986, men ble senere renovert til det kunnskaps- og opplæringssenteret det er i dag. I tillegg til å være et levende laboratorium der arkitekter kan oppleve og eksperimentere med sertifiserte byggematerialer og sirkulære materialstrømmer, er bygningen i seg selv også verdt et besøk hvis du er interessert i integrasjon av sunne materialer i eldre bygninger. Troldtekt er partner for C2C LAB, og flere varianter av Troldtekts akustikkløsninger inngår i renoveringen av de gamle plattenbauene.

Les mer om C2C LAB