Gård fra 1700-tallet er transformert til energiriktige boliger

Stenberg i Hudiksvall er en gård der det har bodd mennesker siden 1700-tallet. Nå er den omdannet til åtte leiligheter som er oppført etter passivhus-standarden, der det i imponerende grad er tenkt på energioptimaliserte løsninger.

30.05.2024

I det østlige Sverige i Hälsingland ligger gården Stenberg ved Hudiksvall, der Klas Boman jobbet frem til for et par år siden. Nå er gården forvandlet til boliger etter en større transformasjon.

– I 40 år har gården fungert som arbeidsplass for mitt tidligere firma, men da vi solgte selskapet i 2017, stod vi igjen med 800 tomme kvadratmeter. Dermed bestemte vi oss for å lage boliger av av de gamle kontorlokalene, forteller Klas Boman, innehaver av Boman&Compani.

I dag er det åtte leiligheter, hvorav tre er helt nybygde og fire er totalrenoverte. I den åttende leiligheten bor Klas Boman med familien sin. Totalt er det 1254 kvadratmeter boligareal. Den største leiligheten er på 243 kvadratmeter, den minste på 116 kvadratmeter.

Alle leilighetene er solgt som andelsboliger og har vært bebodd siden mars 2022.

 

Gjenbruk og passivhus-standard

Målet med prosjektet i Stenberg er å vise hvordan man kan bygge og bo med lav CO2-påvirkning – og at det faktisk er mulig å bygge slik at husene kan stå i ytterligere 300 år. Alle materialer er derfor valgt ut fra et livssyklusperspektiv, og boligene er bygget etter passivhus-standarden.

Passivhus er lavenergihus som er svært godt isolert, slik at de kan varmes opp med solvarme og energien som beboerne selv genererer.

Det betydde også at håndverkerne måtte læres opp til å bygge ut fra kravene til miljø- og klimaforhold samt materialvalg.

– Vi startet med å lære opp håndverkerne som skulle være aktive på byggeplassen. Før opplæringen måtte de svare på en del spørsmål, slik at vi kunne gjøre opplæringen så god som mulig.

I prosjektet er så mye som mulig gjenbrukt. Fra det eldste huset på gården – et bjelkehus fra midten av 1700-tallet – er for eksempel tømmeret gjenbrukt i en ny fasade.

Fokus på energioptimering

Klas Boman forteller at valget om å bygge mindre miljøbelastende også skulle gjelde for eiendommens energiløsninger. Det langsiktige målet i Stenberg er å være selvforsynt med energi. I dag er gården rundt 60 prosent selvforsynt.

– Stenberg er et levende eksperiment. Målet med hele prosjektet er å vise hva som er mulig. Prosjektet er vår «tilbakebetaling» til miljøet for mengden CO2 vi har brukt. Vi har 270 kvadratmeter solceller som genererer 65 kWp. Dette tilsvarer litt over halvparten av det totale forbruket vårt. I tillegg har vi flere batteriløsninger, noe som gir oss nesten 500 kWh lagringskapasitet.

kWp står for kilowattpeak og er et uttrykk for solcelleanleggets maksimale kapasitet.

– Den totale kapasiteten betyr at vi er selvforsynt i flere dager hvis strømmen går. Energilagring gir oss muligheten til å bytte ut dyr strøm med billigere strøm. Vi fyller batteriene når energien er billig, og bruker dem når strømmen er dyr. Det gir store besparelser, sier Klas Boman og legger til:

– Stenberg er unik i mange henseender. Ambisjonen om å bygge for ytterligere 300 år følges av en energiløsning som ligger helt i toppen.

Sommeren 2023 fikk Stenberg åtte felles elbiler som inngår i energiløsningen for hele eiendommen. Bilenes batterier skal aktivt brukes til å lagre solenergi og kjøpe strøm når dagsprisen er på sitt laveste. Denne løsningen er den første i sitt slag i Europa.

Overvåking av boligenes forbruk

Alle leiligheter varmes opp med varmepumpe. Gulvvarme er installert i seks av leilighetene, mens det er gulvvarme kombinert med radiatorer i to av leilighetene. I tillegg er det felles produksjon av varmtvann.

– Vår energiløsning gir oss gode muligheter til å spare energi, også termisk. Energiprisene fastsettes hver 24. time. Dette muliggjør temperaturjusteringer av for eksempel varmtvannsberederen, sier Klas Boman.

Målet er å styre alle ressurser optimalt:

– Det betyr at vi vil overvåke alt som er mulig og automatisk vurdere tiltak avhengig av årstid, vær og energipris. Systemet vil være selvlærende og stadig bli bedre til å optimalisere.



Troldtekt er effektivt og estetisk

I seks av de åtte leilighetene er det valgt Troldtekt akustikkplater. God lydabsorpsjon er viktig, siden takhøydene er mellom 3,4 og 6,5 meter. Gulvene er i betong og eik. Her utmerker Troldtekt seg ved å absorbere lyden svært effektivt.

Designløsningen Troldtekt® line i grå natur passet godt til veggene i bjørkekryssfiner og de grå betonggulvene. Enkelhet, rette linjer og et tydelig design går igjen i alle leilighetene. De rene linjene er faktisk en fellesnevner, sier Klas Boman med henvisning til de langsgående sporene i Troldtekt® line. Han legger til:

– Troldtekt er fantastisk på flere punkter. Cradle to Cradle-konseptet som Troldtekt følger, er imponerende og inspirerende. Og når man så på de gode produktegenskapene samt den raske og enkle monteringen, var valget enkelt, sier Klas Boman.

 

Se flere bilder av Stenberg i Hudiksvall 

Flere artikler om renovering og transformasjon

Se flere aktuelle temaer