Olav de Linde: Fornyelse og bevaring går hånd i hånd

Ejendomsselskabet Olav de Linde er særlig kjent for sin uvanlige tilnærming til transformasjoner av bygninger, noe som blant annet er blitt belønnet med Bygherreprisen 2023. Les intervjuet med selskapets grunnlegger, Olav de Linde, som også forteller om kontorbygget Mindet i Aarhus.

20.05.2024
Foto: Ejendomsselskabet Olav de Linde
Ejendomsselskabet Olav de Linde ble grunnlagt av mannen ved samme navn i 1974.

Selskapet har i mange år gjort seg bemerket for sine spennende og omfattende byggeprosjekter, spesielt i Aarhus. Her har selskapet transformert tidligere industri- og produksjonsbygninger inn i en ny tidsalder, der det i større grad kreves attraktive kontorlokaler.

Olav de Linde har renovert rundt 1500 leieboliger totalt. Forvandlingene skjer med stor respekt for den opprinnelige kulturarven og fokus på å gjenbruke så mye som mulig. Porteføljen omfatter flere prosjekter på Mellemarmen i Aarhus Havn, Banegårdspladsen, Den gamle sjokoladefabrikken Elvirasminde i Klostergade, kontormiljøene i Frichsparken, Bazar Vest og nå altså Mindet.

– Med vår pågående transformasjon på Mindet i Aarhus forsøker vi å skape et hus som lever det meste av døgnet. Vi ønsker å bevare det gamle Aarhus og derfor også de viktigste egenskapene i den eksisterende bygningen. I tillegg drar vi nytte av lageret vårt med gjenbrukte byggematerialer som passer inn i bygningens historie, samtidig som vi tilfører nytt, sier Olav de Linde, grunnlegger og styreleder i Olav de Linde.

Arbeidet med transformasjoner av bygninger har blant annet resultert i Bygherreprisen 2023, en av de prestisjefylte prisene ved Building Awards. Prisen deles ut av fagmediet Licitationen i samarbeid med Boligfonden Kuben, og juryen kaller blant annet eiendomsselskapet «forut for sin tid».

I januar mottok dessuten Olav de Linde Realkredit Danmark og bransjenettverket Byggesocietetets nystiftede pris, Det Grønne Fyrtårn. Han fikk blant annet prisen for systematisk fokus på gjenbruk av byggematerialer samt transformasjoner av gamle industri-, produksjons- og næringseiendommer.

 

Bevaring av bygningens særpreg

Når Olav de Linde skal i gang med et nytt prosjekt, starter arbeidet alltid med en grundig analyse av bygningen:

– Jeg pleier å si at jeg snakker med bygningen: Hvilke verdier finnes? Hvilken kulturarv skal bevares? Og hva vil vi kunne bruke bygningen til senere? Som regel er bygninger skapt for ett bruksområde og transformeres til et annet bruksområde – noe som krever en ny tankegang, sier Olav de Linde og legger til:

– For oss er det viktig å bevare bygningens opprinnelige uttrykk, form og historie. Slik at når vi har transformert bygningen, er det fortsatt tydelig at den har en annen opprinnelse.

Av samme grunn er det avgjørende å holde fast på så mange av de eksisterende elementene som mulig.

Ejendomsselskabet Olav de Linde velger derfor nøye ut de nye materialene som skal brukes i et transformasjonsprosjekt:

– Vi skal like utseendet til de nye materialene, og de skal fungere i helheten. I tillegg er det viktig at materialet har svært lang holdbarhet. Vi liker ikke å skifte ofte, og CO2-messig er det heller ikke fornuftig. Derfor må materialene holde i minst 50 år, sier Olav de Linde.

Foto: Erik Nord Arkitekter/Ejendomsselskabet Olav de Linde
Kontorbygget Mindet blir med sine 143 meter et lett gjenkjennelig landemerke i Sydhavnskvarteret i Aarhus. Byggingen ble satt i gang i 2022 og forventes å være fullført i 2027.

Mindet 6 som fremtidens arbeidsplass

Et aktuelt prosjekt er Mindet i Aarhus, under oppføring i Sydhavnskvarteret. Sydhavnskvarteret er et havne- og industriområde der Olav de Linde allerede har transformert flere bygninger på den tilstøtende Mellemarmen.

Mindet kommer til å bestå av en eksisterende bygning – et tidligere kornlager fra 1926 – på to og en halv etasje som vil bli transformert, samt et nytt høyhus på hele 143 meter. Det blir et kontorhus med et tilhørende byrom i form av en takhage på taket av den eksisterende bygningen og et torg på gatenivå som danner rammen om «den beste arbeidsplassen», som Olav de Linde beskriver det. Samtidig skal stedet være åpent for publikum, med masse liv og opplevelser.

– Underetasjen blir bygningens lunger – der man kan puste. Den kommer til å bestå av ulike spesialbutikker som øl- og vinbarer, galleri, bakeri og kafeer – noe de fleste vil sette pris på. Det blir skapt hyggelige oppholdsområder, både for gjester utenfra og for de opptil 2000 medarbeiderne som vil få kontorplass i Mindet, forklarer Olav de Linde.

I første etasje blir det ca. 2500 kvadratmeter med treningsfasiliteter inkludert treningsutstyr samt yoga og pilates. I bygningens andre etasje vil det være utgang til takterrassen med oppholdsområder med blant annet trær, planter og grønnsaksdyrking. Her vil det også være oransjerier man kan oppholde seg i.

Mellom de to etasjene vil det være en innskutt etasje der helsepersonell kan ha klinikk med for eksempel fysioterapi, massasje og lignende.

For å komme til kontorområdene kan man ta heisen opp i høyhuset og få 360 graders utsikt. Her skapes det moderne kontorlandskap og avslapningsområder – alt med flotte overflater, forteller Olav de Linde og sier:

– For meg blir Mindet det optimale kontorhuset. Et hus der man kan få sine ønsker oppfylt. Man kan starte dagen med å kjøpe en god frokost, stikke innom treningssenteret og deretter møte på jobb. Og kunder eller kolleger kan få seg en kopp kaffe på takterrassen i et av drivhusene.

Flere spennende transformasjonsprosjekter i porteføljen

Det er ikke bare Mindet som utmerker seg i Olav de Lindes prosjektportefølje. I 2022 ble transformasjonen av den gamle postsentralen i Ankersgade 12 i Aarhus fullført. Stedet er i dag åpent for offentligheten og rommer både treningssenter, klatresenter, baker, kaffebrenneri, detaljhandel og kontorlokaler.

Den gamle sjokoladefabrikken Elvirasminde i Klostergade i Aarhus ble i sin tid også transformert fra produksjonslokaler til primært kontorlokaler, men også treningslokaler, kaffebar og butikk.

I tillegg står Ejendomsselskabet Olav de Linde bak flere renoveringer i både Odense og København, blant annet den gamle dampmøllen Victoria og det gamle kornlageret i Havnegade 16 på havnen i Odense samt Thomas B. Thriges tidligere fabrikker i Thrige Firkanten i Odense C med en blanding av kontorlokaler, kafé, baker, treningsrom, butikker og boliger.

Om Ejendomsselskabet Olav de Linde

  • Ejendomsselskabet Olav de Linde ble grunnlagt av Olav de Linde i 1974 og er i dag et av landets ledende eiendomsselskaper.
  • Eiendomsporteføljen omfatter 521 031 utleide kvadratmeter i drift og ca. 130 000 kvadratmeter under utvikling i Aarhus, Odense og København.
  • Selskapet har over 100 ansatte i Aarhus, Odense og København.
  • Olav de Linde har spesialisert seg på å transformere eksisterende bygningsmasse til attraktive næringsleieobjekter.

Eksempler på Troldtekt-prosjekter som Eijendomsselskabet Olav de Linde står bak

Troldtekt akustikkplater er et av materialene som Ejendomsselskabet Olav de Linde har brukt i flere transformasjoner, blant annet ved selskapets eget hovedkontor i Aarhus. Her ser du noen av prosjektene der Olav de Linde har brukt Troldtekt:

Flere artikler om renovering og transformasjon

Se flere aktuelle temaer