Her kan beboerne selv velge gjenbruksmaterialer til sine kommende hjem

I det nye bo- og byggefellesskapet Sjællandsk Muld kan de kommende beboerne velge gjenbruksmaterialer og fraskjær til oppføringen av hjemmet sitt. Man tror at mer makt til beboerne vil gi mer bærekraftvennlige valg.

31.05.2024
Foto: Almenr
Familien Badu er en av totalt 35 familier som selv kan velge gjenbruksmaterialer til sitt nye hjem i bofellesskapet Sjællandsk Muld.

I Hvalsø i Lejre kommune er det nye bo- og byggefellesskapet Sjællandsk Muld i ferd med å bli oppført, og eierboligene blir etter planen klare for innflytting i slutten av 2024.

Som et uvanlig konsept kan gjenbruksmaterialer inngå i bygget. De 35 husstandene kan sette sitt eget preg med hensyn til hvilke materialer de ønsker i sine kommende hjem. Det kan for eksempel være gulvplanker av fraskjær, kjøkkenelementer som gjenbruk eller fraskjær, samt gjenbrukte Troldtekt akustikkplater.

Det er bofellesskapsutvikleren Almenr som står bak Sjællandsk Muld i samarbeid med entreprenørfirmaet Enemærke & Petersen og GENBYG. Sistnevnte fungerer som en materialbank som henter både rester og avfallsmaterialer samt gjenbruksmaterialer fra riving. EFFEKT Arkitekter har tegnet boligene.

 

Gir beboerne kontrollen

Almenr har en plattform med 15 000 medlemmer for mennesker som ønsker å bo i et fellesskap – enten det er på landet eller i byen og med fokus på for eksempel næringsliv, dyrehold eller dyrking.

– I stedet for å bygge ut på markedets betingelser, der det bare er gjensalgsverdien som teller og materialene velges ut fra laveste fellesnevner, har vi valgt å gjøre noe annet. Beboerne bestemmer, og de tenker som regel langsiktig siden de sannsynligvis skal bo der i 20 år. Så de fleste vil velge materialer av god kvalitet som også er vakre om mange år, og som gir et sunt inneklima, sier Lars Lundbye, partner i og medgrunnlegger av Almenr.

– Det å gi fremtidige beboere muligheten til å påvirke materialene i boligen er det første steget mot en mer sirkulær byggebransje. For oss er det en spennende vei å gå. Og så er det en takknemlig brukergruppe siden de er svært miljøbevisste, forteller Anders Sørensen, bærekraftsjef hos Enemærke & Petersen.

Færre klimabelastende valg i bofellesskap

Almenr forsøker å gjenskape gamle byggetradisjoner fra 50–100 år siden i byggeforeninger og -fellesskap med lokal finansiering og beboerne som byggherrer.

– Dette har vi gjenskapt i profesjonelle rammer der vi ønsker å fjerne kompleksiteten for beboerne og bruke en samarbeidsstruktur. På den måten er sluttbruker og leverandør i samme båt når det gjelder å få prosjektet til å lykkes, forklarer Lars Lundbye og legger til:

– Når man gir makten tilbake til samfunnet, får man automatisk mer bærekraftvennlige valg. Forskning viser for eksempel at bofellesskap har 30 prosent mindre CO2-påvirkning og 60 prosent mindre matsvinn. Det er rett og slett fordi beboerne koordinerer blant annet felles spising og kjøring seg imellom.

På spørsmål om hvorfor Enemærke & Petersen har gått inn i Sjællandsk Muld, sier Anders Sørensen:

– Vi har et ønske om å endre agendaen for bærekraftstilpasning, men starte med en del overskuelige løsninger. Det ligger litt i vårt DNA at vi gjerne vil påvirke utviklingen. Vi får eksempler på byggesaker som utfordrer eksisterende praksis, og det elsker jeg. På den måten får vi avmystifisert kompleksiteten til for eksempel nye bærekraftstiltak. Det er eksempelets makt.

Foto: Almenr
Lars Lundbye foran Fridlev, et annet Almenr bo- og byggefellesskap i Hvalsø.

Gjenbrukte materialer i boligene

Det å la gjenbruksmaterialer inngå i et bygg på denne måten er det første prosjektet i sitt slag. Og gjenbruk var en del av planen rundt Sjællandsk Muld helt fra begynnelsen av. Det var to utfordringer beboerne måtte ta stilling til: Materialene dekkes ikke av garantien, og de kommer i varierende mengder. Så alle ville ikke få det samme.

GENBYG har utarbeidet et tilvalgssystem for mulige gjenbruksmaterialer med et «først til mølla»-prinsipp. Alle materialer er valgt ut fra at de skal være av dokumentert høy kvalitet samt enkle å vedlikeholde og reparere.

Det kan for eksempel være Junckers bøkegulv, Stykka-kjøkken produsert med avskjær av kryssfiner fra produksjonen samt Troldtekt akustikkplater.

– Generelt skal vi unngå materialer som har kort levetid og ikke kan repareres. Det er viktige prinsipper vi som entreprenører kan bygge videre på, sier Anders Sørensen.

I prosessen er det blitt avholdt seminarer med beboerne, Almenr, GENBYG og Enemærke & Petersen. Her bestemte beboerne seg blant annet for at gjenbruk ikke er akseptabelt til usynlige installasjoner i veggen, men at det ikke er noen større risiko på større flater i hjemmet, så lenge det er solide materialer.

– Det er en mer helhetlig tilnærming. Denne fleksibiliteten er vanskelig i industribygg, men i vår skala er det håndterbart, sier Lars Lundbye.

Om Sjællandsk Muld

  • Bygge- og bofellesskapet Sjællandsk Muld ligger i Hvalsø i Lejre kommune
  • Sjællandsk Muld ønsker å skape et levende boligfellesskap som forener moderne liv med ambisiøse, nyskapende løsninger
  • Fra slutten av 2024 står 35 nye eierboliger og et felelshus klare til innflytting. Beboerne har vært med på å velge gjenbrukte byggematerialer til sine kommende hjem.

Flere artikler om renovering og transformasjon

Se flere aktuelle temaer