Derfor kommer tre til å spille en enda større rolle i byggebransjen
Tre har åpenbare fordeler som byggemateriale. Dette både når det gjelder å redusere byggets miljø- og klimapåvirkning, men også skape robuste, holdbare og sunne boliger. Men flere faktorer stikker kjepper i hjulene for økt bruk av tre, forklarer en ekspert.
Vår byggevirksomhet og byggestil gjenspeiler mulighetene og begrensningene vårt land og landskap historisk har hatt. I Norge og Sverige, der undergrunnen er steinete, har forkjærligheten for tre som byggemateriale ikke overraskende skutt fart, og i dag utgjør trevirke 20 prosent av råstoffet som brukes i bygg i de to landene. På den andre siden av Kattegat og Nordsjøen ligger Danmark med sin leirholdige jord, der tre per 2023 bare utgjør åtte prosent av råmaterialene i byggevirksomheten.
– Fra andre land ser vi at at det er mulig å bygge vesentlig mer med tre. Men byggevirksomheten i Danmark er i dag betinget av en rekke historiske forhold. De som for eksempel beregner en bygning i henhold til statiske kalkyler, er i stor grad vant til å gjøre det i betong eller lignende produkter. De er ikke vant til å beregne bygging med trevirke på samme måte – ennå. Og dette, sammen med andre historiske forhold, er en stor del av utfordringen på kort sikt, sier Martin L. Petersen, visepresident i interesseorganisasjonen Træ i Byggeriet og dessuten administrerende direktør for selskapet Frøslev Træ A/S.
Men Martin L. Petersen er overbevist om at vi kommer til å se en økende andel trevirke i byggebransjen i årene som kommer, til tross for at det er i strid med byggetradisjonene.
– Det er jo først de siste 10–15 årene at vi for alvor har begynt å bli oppmerksomme på og synliggjøre treets evne til å bidra til å motvirke klimaendringene. Det betyr at jo mer trevirke vi bruker i byggevirksomheten vår, desto større CO2-fangst får vi. Når treet står i skogen, opptar det CO2. Når vi så feller det og bruker det i et bygg, har vi et CO2-lager. Og ute i skogen, der treet stod før, er det nå plantet et nytt tre. Det er et fornybart kretsløp, og tre er det eneste byggematerialet som fornyer seg selv på denne måten, sier han.
EPD-er gjør sammenligningen objektiv
Nettopp derfor er tre som byggemateriale i ferd med å få et oppsving i byggebransjen i disse dager, ettersom etterspørselen etter (og kravene til) mer bærekraft i byggevirksomheten øker. Ikke minst etterspørselen etter sertifiserte bygg (Svanemerket, DGNB, BREEAM og LEED) øker interessen for å bygge mer med tre, og kravene til dokumentasjon i form av miljødeklarasjoner (EPD-er) er også i treets favør, sier Martin L. Petersen:
– EPD-er tar hensyn til hele prosessen. Som materialprodusenter synes vi det er fantastisk, fordi man kan begynne å sammenligne byggematerialene på en mer objektiv måte, sier han.
Når EPD-er for byggematerialer i tre ofte klarer seg bedre enn byggematerialer basert på andre materialer, handler det ifølge Martin L. Petersen også om at EPD-er er et verktøy for å synliggjøre hierarkiet mellom de ulike materialene. Her fremhever han materialpyramiden, som i likhet med den kjente matpyramiden uttrykker de ulike byggematerialenes respektive klima- og miljøbelastning.
– Materialpyramiden uttrykker hva som er bra å bruke mer av i byggebransjen. Vi kan ikke bare bruke tre til alt. Vi kan ikke bare bruke betong til alt, eller stål til alt. Det må være en kombinasjon. De fleste bygg er best når de er hybrider av flere materialtyper, sier han.
Han legger til at verken EPD-er eller LCA-analyser er perfekte, fordi de forutsetter at trevirket skal brennes etter endt levetid, når det som regel kan resirkuleres. Men han understreker at dokumentasjon er veien å gå.
– I dag har vi en utrolig energieffektiv produksjon av trevirke både her hjemme og i hele Europa. Men vi må bli enda bedre til å resirkulere treet fordi vi da får vesentlig bedre LCA-analyser, sier han, og legger til at hvis man bruker resirkulert tre i nybygg, vil det belaste klimaregnskapet med 0 g/CO2.
På vei mot materialpass
Og nettopp med hensyn til gjenbruk i byggebransjen, peker Martin L. Petersen på behovet for å arbeide systematisk med materialpass:
– En stor barriere for gjenbruk av byggematerialer i dag er at ingen vet nøyaktig hva som finnes i materialene som hentes ut. I dag må det dokumenteres hva nye produkter inneholder. Kravet om et såkalt «materialpass» blir stadig mer utbredt. På den måten vet våre etterkommere, som en gang i fremtiden skal få tak i disse materialene og resirkulere dem, nøyaktig hva som finnes i produktene og hva de er behandlet med, sier han.
Men hvis det skal brukes mer tre i bygninger, må man også bryte med gamle byggeskikker, og ifølge Martin L. Petersen er det flere fordeler med tre som ikke alle fagfolk i byggebransjen er klar over:
– Å bygge i tre gir ofte en raskere og til og med tørrere byggeprosess fordi man ikke har problemene med betong som skal tørke, sier han.
I Norge og Sverige opplever håndverkerne faktisk også at byggeplassen blir renere og mindre støyende. Martin L. Pedersen legger også til at økt bruk av tre gir mulighet til å bygge høyere:
– Tre er jo et lett byggemateriale. Så du kan bygge høyere på eksisterende fundament. Når det reises nye bygninger i London, kan man som en tommelfingerregel få en ekstra etasje på bygningen når det bygges med mer tre. De kan jo ikke bare fortsette å belaste undergrunnen der. De har undergrunnsbaner og alle mulige andre hensyn å ta, sier han, og legger til at erfaringene fra London også viser at byggeprosessene blir kortere fordi man kan redusere antall kjøreturer med tunge anleggsmaskiner sammenlignet med betongkonstruksjoner.