Flere trehus bør slå røtter i dansk byggevirksomhet
Fordelene ved å bygge i tre er åpenbare, mener byarkitekten i Århus kommune (Danmark). For tre er in, og Stephen Willacy ser gjerne at flere av fremtidens store bygg blir oppført i det bærekraftvennlige materialet. Lovgivning, byggetradisjoner og mangel på kunnskap kan imidlertid stikke kjepper i hjulene for ambisjonene.
Litt nord for sentrum av Århus ligger den nye bydelen Lisbjerg. Bydelen skal huse 25 000 nye innbyggere, og hvis det er opp til byarkitekt Stephen Willacy i Århus, skal noen av dem bo i et hus helt eller delvis bygget i tre. Stephen Willacy er sterkt inspirert av den svenske byen Växjö, en pioner innen innovative og moderne byggverk i tre. Han beskriver hvordan interesserte valfarter til byen for å se høyhus oppført i tre og innhente kunnskap på universitetet som bidrar til å utvikle trematerialer til byggebransjen.
– I Danmark er vi sterkt tradisjonsbundet til betong og tegl, men tre har noen andre egenskaper som vi skal la oss inspirere av. Med tre kan man tilføre arkitekturen et varmt uttrykk og en menneskelig skala. Tre lukter godt, og det er varmt å ta på. Tre kan pirre sansene våre på en annen måte enn betong, stål og tegl, sier Stephen Willacy.
Han nevner at bruk av tre kan skape en berikende variasjon og mangfold i byggingen. Det kan være i rene trebygninger eller i prosjekter der tre brukes på linje med andre materialer. I fleretasjebygninger i tre kan betong for eksempel være egnet til trapperom og etasjeskillere av hensyn til lyd- og brannsikkerhet.
– Og så har tre en bedre livssyklus- og CO2-profil enn andre materialer som for eksempel betong. Når man feller et tre, kan man plante et nytt. Hvis treet er riktig behandlet, kan det gjenvinnes. Tre kan brukes som biobrensel på forbrenningsanlegg, og det er et materiale som finnes lokalt her i Skandinavia. Dette er bare noen av fordelene, fortsetter han.
Langt mellom trebygningene
Til tross for lovordene er det langt mellom trebygningene, selv når man går gjennom byarkitektens eget Aarhus. I den nye bydelen på Aarhus Ø – et høyprofilert kommunalt utviklingsprosjekt – blir blikket møtt av glassfasader, murstein, betong og stål.
– Det henger naturlig sammen med at planene for Aarhus Ø tok form for ti år siden da vi ikke snakket så mye om tre, og at bygningsmassen primært består av høye etasjebygg. Vi tenker tre inn i nye byområder som Nye og Lisbjerg nord for byen. Her er bygningsskalaen to-, tre- eller fireetasjes bygg som kan imøtekomme de gjeldende bygningskravene, sier Stephen Willacy.
Ifølge byarkitekten kan myndighetskrav nemlig være en barriere for at danske trebygninger blir like utbredt som hos våre nordiske naboer. Brannforskriftene i Danmark er annerledes enn i våre naboland, noe som kan gjøre det vanskeligere å få godkjent en høy trebygning, selv om det ikke er noen tekniske hindringer for å bygge fem etasjer eller mer.
– Men det finnes også et tankesett blant rådgiverne – ingeniører og entreprenører – som vi må prøve å endre. De fleste prosjekterer med betong som utgangspunkt, og selv om tre dukker opp i undervisningen på lærestedene, er det ennå ikke et integrert materiale i byggebransjen. Jeg tror at det generelt er en barriere i forhold til tradisjonell byggeskikk og brannteknisk tenkning. Det er kanskje snakk om at det mangler kunnskap og rådgivning om hvordan brannrisikoen kan reduseres ved å designe bygg i tre på riktig måte, sier Stephen Willacy.
Kunnskapssenter kan finne svar
Byarkitekten er en sterk forkjemper for et kunnskapssenter som skal fremme bygging med tre i Danmark. Det skal sikre kunnskapsformidling og -utveksling mellom treindustrien, byggebransjen, rådgivere, arkitekter, utdanningsinstitusjoner og institusjoner som Teknologisk Institut. Stephen Willacy etterlyser et koordinert samspill, slik at bygging i tre for alvor kan slå røtter i Danmark.
– Det er avgjørende at vi får i gang noen pilotprosjekter for å utforske og dokumentere hva tre kan bidra med som byggemateriale, og hvordan vi kan skape nye produkter som utnytter tre som råmateriale. Tilliten til materialet må økes, slik at byggebransjen tar det til seg og begynner å arbeide med det på linje med betong og tegl, sier Stephen Willacy.
– Her spiller produsenter som Troldtekt en vesentlig rolle. Jeg synes det er fantastisk å følge med på hvordan Troldtekt utvikler produktet sitt og fokuserer på Cradle to Cradle og sirkulær økonomi. Det er nemlig et av de viktigste argumentene for å fremme bygging i tre i Danmark.