Historien om Troldtekt A/S

Troldtekts tidslinje

1855
Kjøpmann J.C. Seidelin åpner dørene til Århus' første spesialbutikk for byggevarer på Fredens Torv.

1884
Louis Hammerich overtar spesialforretningen og utvider sortimentet med engrosvarer og starter import av utenlandske byggevarer.

1911
L. Hammerich Specialforretning i Bygningsartikler omdannes til Aktieselskapet L. Hammerich & Co. Aksjeselskapet får registreringsnummer 645 og er dermed et av de eldste nåværende aksjeselskapene i Danmark.

1931
Forretningen vokser, og A/S L. Hammerich & Co. flytter inn i nye og moderne lokaler i Grønnegade. Samtidig overtar sønnen Poul Hammerich ledelsen av selskapet.

1935
A/S L. Hammerich og Co. overtar selskapet A/S Troldhede Plateindustri i Troldhede. Her produseres det trefiberplater samt trebetongplatene Troldtekt,®som varemerkeregistreres i 1936.

1936
Poul Hammerich oppretter stiftelsen «Grosserer L. Hammerich og Hustru Ellen, f. Lisbergs Legat» for å støtte familier og ansatte. Poul Hammerich dør i ung alder, men legatet realiseres senere.

1947
Svend Hammerich går inn i selskapsledelsen og er med på å gjenoppbygge selskapet etter de harde krigsårene.

1977
4. generasjon av Hammerich-familien, Peter Hammerich, går inn i ledelsen i selskapet.

1982
Det iverksettes en gjennomgripende omstrukturering av varesortimentet med 100 prosent fokus på Troldtekt og noen få handelsvarer. Alle lagerfasiliteter flyttes til Troldhede, mens salg og administrasjon flyttes til nye kontorer på Klamsagervej i Åbyhøj. Samtidig forlater Peter Hammerich selskapet.

1988
Thorkild Bjerglund Andersen, som siden 1973 har vært en del av selskapets styre, kjøper opp A/S L. Hammerich & Co.

1993
A/S L. Hammerich og Co. flytter til Aarhus Sagværks gamle lokaler på Søren Nymarks Vej i Højbjerg.

1998
Igjen er plassen blitt for trang, og A/S L. Hammerich & Co. flytter til Malling og den gamle herregården Østergaard, som Thorkild Bjerglund Andersen har renovert og driver jorden til. Det investeres massivt i effektivisering og modernisering av produksjonsanlegget i Troldhede.

2000
Ved årtusenskiftet starter en markant periode med produktutvikling. Troldtekt kan nå tilby akustikkløsninger med integrert lys, lyd, ventilasjon og dekorasjon i tillegg til akustikkplater.

2003
A/S L. Hammerich og Co. og A/S Troldhede Plateindustri slås sammen til ett selskap og videreføres under navnet A/S L. Hammerich & Co., med salg og administrasjon i Malling og produksjonsenhet i Troldhede.

2005
Arvingene etter Thorkild Bjerglund Andersen overtar virksomheten og viderefører det familieeide aksjeselskapet under et profesjonelt styre.

2008
Etter generasjonsskiftet flytter A/S L. Hammerich & Co. inn i mer tidsriktige lokaler på Sletvej i Tranbjerg, og selskapets navn forkortes til L. Hammerich A/S.

2010
75-årsjubileet for produksjonen av Troldtekt markeres med navneskifte til Troldtekt A/S. Samme år mottar Troldtekt Byggeriets Miljøpris for fokus på miljø og bærekraft gjennom hele produktets livssyklus.

2012
Troldtekt oppnår Cradle to Cradle-sertifisering i kategorien sølv og utarbeider et veikart for utvikling av Cradle to Cradle-kvalitet i Troldtekt frem til 2022.

2014
CSR-fondet tildeler Troldtekt A/S CSR Awards' Strategy Prize for en solid og strategisk tilnærming til CSR, og for å ha forankret CSR i alle ledd av virksomheten, også i toppledelsen og i forretningsstrategien.

2015
Troldtekt Deutschland GmbH stiftes i Hamburg som selskapets første utenlandske datterselskap. Det strategiske fokuset på nære eksportmarkeder følges opp av en betydelig utvidelse av produksjonskapasiteten i Troldhede.

2016
Selskapets utenlandske datterselskap nr. 2, Troldtekt AB, etableres i Malmø, og produksjonskapasiteten utvides ytterligere.

2019
Troldtekts produksjonskapasitet fordobles med innvielsen av den nye produksjonslinjen i Troldhede på 13 000 kvadratmeter.

2022
Troldtekt blir en del av det irske konsernet Kingspan Group, som leverer høyeffektive byggematerialer til det globale byggemarkedet. Samtidig beslutter Troldtekt å fordoble produksjonskapasiteten med en ekstra fabrikk i Troldhede. 

Foto: L. Hammerich

Et handelsselskap blir født

I 1855 åpnet kjøpmann J. C. Seidelin dørene til Aarhus' første spesialforretning for byggevarer. Forretningen J. C. Seidelin lå på Fredens Torv 12 i Århus, og her ble det solgt artikler som murstein, takstein, skifer, sement og rør. Også utenlandske byggevarer ble importert direkte til butikken i Århus – for første gang i byens historie.

Seidelins virksomhet var både veldrevet og stor etter datidens målestokk. I årene 1873–1882 hadde forretningen en årlig omsetning på rundt 100 000 kroner, mens varelageret hadde en verdi på ca. 10 000 kroner. Dette må selvfølgelig ses i lys av hva pengene var verdt på den tiden. Markedsprisen for smør var for eksempel 2 mark per pund, på samme måte som egg kostet 2 mark for et snes. En mark tilsvarte ca. 0,33 øre. Det var tider, det ...

Etter hvert skjedde det forandringer i J. C. Seidelins virksomhet. I 1870 ble Seidelin, som var kjent som en dyktig og redelig kjøpmann, utnevnt til direktør for den første privatbanken i Århus, Aarhus Privatbank – det som senere ble til Provinsbanken. I en årrekke drev han virksomheten parallelt med stillingen som bankdirektør, inntil han i 1884 solgte den til Louis Hammerich. Dermed var Seidelin-æraen over – og L. Hammerich-æraen startet.



Foto: Louis Hammerich

Handelsselskap med vokseverk

L. Hammerich Forretning i Bygningsartikler. Dette ble navnet på spesialforretningen J. C. Seidelin da Louis Hammerich overtok den fra den tidligere kjøpmannen i 1884. Louis Hammerich hadde nettopp avsluttet læretiden hos den anerkjente Århus-kjøpmannen Hans Broge, som ga ham sine beste anbefalinger.

Da Louis Hammerich overtok virksomheten, vokste omsetningen jevnt, og i løpet av det første året ble den nesten fordoblet. Den unge kjøpmannen lot seg imidlertid ikke rive med av resultatene. Det viser den første av årsrapportene han skrev med sirlig håndskrift i 1884. Beskjedent lød det fra ham: «Selv om jeg ikke hadde kunnskap om hva slags virksomhet jeg hadde overtatt, var jeg så heldig å øke omsetningen fra 70 000 til 120 000 danske kroner i løpet av det første året.»

Selskapet opplevde fortsatt fremgang, og for å imøtekomme den økte etterspørselen kjøpte L. Hammerich Forretning i Bygningsartikler i 1894 «Fru Kaspersens Plads» i Grønnegade i Århus. Senere ble bedriftens sortiment utvidet til også å omfatte importerte varer. Og ved århundreskiftet kunne virksomheten skilte med en omsetning på ikke mindre enn 300 000 danske kroner. Det så med andre ord ut til at det Århus-baserte handelsselskapet ville få en god start på det nye århundret.



Et aksjeselskap blir til

L. Hammerich Forretning i Bygningsartikler ble omdannet til aksjeselskap umiddelbart før utbruddet av første verdenskrig. Og selskapet måtte finne mot til å stå på videre i en tid der byggebransjen møtte motvind



Økt etterspørsel og økende omsetning kjennetegnet L. Hammerich Forretning i Bygningsartikler da virksomheten gikk inn i det tjuende århundre. Det var den fortsatte veksten som førte til et gryende ønske om å omdanne selskapet til et aksjeselskap. Dette ble en realitet den 29. september 1911 da A/S L. Hammerich & Co. ble stiftet med registreringsnummer 645 – og en aksjekapital på 200 000 danske kroner.



Selskapet var godt rustet for fremtidens utfordringer, som viste seg å være rett rundt hjørnet. Første verdenskrig medførte nemlig stopp for import og stagnasjon innen byggevirksomheten. Vareprisene steg til det tre- til firedobbelte, mens omsetningen i A/S L. Hammerich & Co. ble betydelig redusert. Til gjengjeld deltok selskapet i oppsvinget som fant sted etter krigens slutt. I 1920 rundet omsetningen 1 million kroner til tross for at vareprisene fra 1922 til 1925 falt til en tredjedel av prisene under krigen.



I 1923 ble Paul Hammerich, den tredje av Louis Hammerichs seks sønner, ansatt som prokurist i firmaet etter handelsutdannelse i Danmark og utlandet. Hensikten var at han senere skulle overta direktørstolen etter faren og dermed representere et generasjonsskifte i selskapet. I 1927 ble Paul Hammerich utnevnt til direktør sammen med faren. Samme år bygde L. Hammerich dessuten nye, større kontor- og lagerbygninger i Grønnegade 57–59. Eiendommen på Fredens Torv 12 ble solgt, og selskapet flyttet hele virksomheten til Grønnegade. Dette var starten på en ny æra for det 70 år gamle selskapet ...



Vokseverk på den vestjyske heden

På 1930-tallet fikk A/S L. Hammerich & Co. øynene opp for dansk trebetong og en fabrikk i Troldhede som hadde råvarene og arbeidskraften i nærområdet.

En æra var over da Louis Hammerich døde i 1931, og sønnen Paul Hammerich fulgte etter noen år senere. Men med Aage Filtenborg i direktørstolen begynte en ny æra. Han hadde vært ansatt i A/S L. Hammerich & Co. i mange år, og det var blant annet takket være ham at selskapet i 1935 fikk øynene opp for fabrikken A/S Troldhede Pladeindustri i Troldhede i Vestjylland.

Mens det på 1850-tallet utelukkende var hedearealer og i år 1900 gran- og furuplantasjer, stod det i 1935 ferdig et moderne fabrikkanlegg for produksjon av den eneste danske trefiberplaten, Danatex, og trebetongplaten Troldtekt. A/S Troldhede Plateindustri lå i et område der jorden var billig, arbeidskraften rikelig og råvarene befant seg i nabolaget. Kombinasjonen av kvalitet og pris var vesentlig i kjølvannet av byggekrisen på begynnelsen av 1930-tallet. Det var nemlig et utbredt behov for å bygge bra – og billig.

A/S L. Hammerich og Co. så tidlig potensialet i det moderne byggematerialet som forener egenskaper som styrke, isolasjonsevne og lav vekt. Selskapet kjøpte gradvis opp fabrikken og satte fart på produksjonen. Det fikk stor betydning for området – ikke minst for lokalbefolkningen. De slapp å bekymre seg for arbeidsledighetskøen. I stedet kunne de glede seg over en meningsfull jobb og en ukentlig inntekt på rundt 10 kroner. Det ble nye tider på den vestjyske heden. I 1936 ble det positive budskapet illustrert i en Troldtekt-reklame som ikke har sett sitt sidestykke siden.



Jyske karer viser pågangsmot under okkupasjonen

I 1939–1945 sørget kreativ transport for å holde produksjonen i gang hos A/S L. Hammerich & Co. Samtidig lukket ledelsen øynene når motstandsbevegelsen «lånte» virksomhetens firmabiler.



Mot slutten av 1930-tallet gikk det svært bra for A/S L. Hammerich & Co. Etterspørselen etter Troldtekt var så stor at bedriften måtte utvide med ytterligere 7500 kvadratmeter lagerplass. Selskapets tiltro til fremgang og vekst kunne ikke engang kues av utsiktene til verdenskrig.



Aage Filtenborg sto i spissen for A/S L. Hammerich & Co. da Danmark ble okkupert av Nazi-Tyskland, og selskapet fikk snart merke krigens trange kår. Krigstiden satte produksjonen på vent, og konstant varemangel og transportproblemer tvang virksomheten til å tenke kreativt. I stedet for lastebiler ble hestekjerrer brukt til å frakte Troldtekt-platene over den jyske heden og til nærmeste jernbane. Men problemene med den «nye» transporten ble overvunnet, og etter ett og et halvt års pause kom produksjonen i gang igjen. Omstendighetene til tross økte A/S L. Hammerich & Co. i 1941 omsetningen til hele 2,6 millioner kroner.



Under okkupasjonen var A/S L. Hammerich & Co. et av firmaene på Jylland som hadde forbindelser til motstandsbevegelsen, og ledelsen så gjennom fingrene med at en av firmaets biler ble «stjålet», noe som skjedde ganske ofte. Og når bilen «overraskende» ble funnet parkert i nærheten av kontoret i Grønnegade i Århus, var det en god sjanse for at dekkene var skiftet ut. Som så mye annet var dekk en stor mangelvare under krigen. Dekkene kunne derfor være i så dårlig stand at «tyven» måtte stjele dekk eller komplette hjul for å utføre oppdraget sitt.



Fred, frihet og fremskritt

Årene 1945–1955 var for A/S L. Hammerich & Co. preget av en midlertidig oppbremsing i det europeiske markedet. Til gjengjeld akselererte utviklingen på hjemmemarkedet, og det var et aktivt selskap som i 1955 feiret 100-årsjubileum.

I 1945 var de fem forferdelige årene endelig over, og hele Danmark pustet lettet ut. På forretningsfronten innså A/S L. Hammerich & Co. imidlertid at krigens slutt også hadde negative konsekvenser: Tyskland ble delt i øst og vest, og selskapet mistet verdifulle agenturer. Etter iherdig innsats fant A/S L. Hammerich & Co. heldigvis nye fabrikker i Vest-Tyskland, Portugal og Italia, og gjenvant en sterk markedsposisjon.

Hjemme i Danmark bød etterkrigstiden til gjengjeld på fremgang. Krigen hadde skapt et stort behov for gjenoppbygging og nybygging, noe som stilte A/S L. Hammerich & Co. i en gunstig posisjon. Ved fabrikken i Troldhede fantes råmaterialene i lokalområdet, og det var rikelig med arbeidskraft å hente. Omsetningen i Troldtekt vokste derfor igjen de kommende årene. I 1955 kunne gründerbedriften feire 100-årsjubileum, med en årlig omsetning på rundt 8 millioner danske kroner. Et flott resultat som Louis Hammerich neppe kunne ha forestilt seg da han i 1884 overtok en spesialforretning i Århus og ga den navnet L. Hammerich Forretning i Bygningsartikler.











Byggeboom, effektivisering og høykonjunktur

Årene 1945–1955 var for A/S L. Hammerich & Co. preget av en midlertidig oppbremsing i det europeiske markedet. Til gjengjeld akselererte utviklingen på hjemmemarkedet, og det var et aktivt selskap som i 1955 feiret 100-årsjubileum.

I 1945 var de fem forferdelige årene endelig over, og hele Danmark pustet lettet ut. På forretningsfronten innså A/S L. Hammerich & Co. imidlertid at krigens slutt også hadde negative konsekvenser: Tyskland ble delt i øst og vest, og selskapet mistet verdifulle agenturer. Etter iherdig innsats fant A/S L. Hammerich & Co. heldigvis nye fabrikker i Vest-Tyskland, Portugal og Italia, og gjenvant en sterk markedsposisjon.

Hjemme i Danmark bød etterkrigstiden til gjengjeld på fremgang. Krigen hadde skapt et stort behov for gjenoppbygging og nybygging, noe som stilte A/S L. Hammerich & Co. i en gunstig posisjon. Ved fabrikken i Troldhede fantes råmaterialene i lokalområdet, og det var rikelig med arbeidskraft å hente. Omsetningen i Troldtekt vokste derfor igjen de kommende årene. I 1955 kunne gründerbedriften feire 100-årsjubileum, med en årlig omsetning på rundt 8 millioner danske kroner. Et flott resultat som Louis Hammerich neppe kunne ha forestilt seg da han i 1884 overtok en spesialforretning i Århus og ga den navnet L. Hammerich Forretning i Bygningsartikler.



På slutten av 1960-tallet samarbeidet Grafisk Tegnestue i Århus og A/S L. Hammerich & Co. om en ny, ensfarget logo – som var det datidens trykketeknikk kunne håndtere. Logoen kombinerte bokstaven «H» med en abstrakt fremstilling av en himling som, i tråd med 1960-tallets logo-ideal, ga assosiasjoner til selskapets produkt. Den markante grafiske stilen i duse farger gjenspeilet et pålitelig selskap anno 1964.

Vekst til tross for krise

To oljekriser, valutauro og inflasjon satte en dyster økonomisk ramme for 1970-tallet. Troldtekt, da under navnet A/S L. Hammerich & Co., klarte likevel å investere i nye anlegg og skape vekst.

I 1974 flyttet A/S L. Hammerich & Co. lageret sitt fra Vestre Ringgade til en 50 000 kvadratmeter stor tomt på P. O. Pedersens Vej i Skejby, Aarhus Nord. Med en lagerbygning på 117 meter i lengden og 42 meter i bredden og en samlet investering på 9 millioner danske kroner hadde selskapet sikret seg moderne lagerplass for lang tid fremover.

 

Dramatikk i Troldhede

Også i produksjonen i Troldhede skjedde det store ting på 1970-tallet. Selskapet bygget en ny fabrikkavdeling i 1974 og styrket dessuten salgsinnsatsen. I 1977 ble A/S Troldhede Pladeindustri imidlertid herjet av en voldsom brann, og den gamle fabrikkdelen brant ned. Heldigvis var fabrikken godt forsikret, noe som innebar at man raskt kunne gjenoppta produksjonen.

 

Fra grå til hvit sement

På slutten av 1970-tallet skaffet A/S L. Hammerich & Co. seg kunnskap om produksjon av trebetong basert på hvit sement.  Tidligere var produksjonen kun basert på støpning av plater med grå sement, men med den hvite sementen blir det mulig å produsere Troldtekt i lys natur. Dette banet veien for at for eksempel skoler og institusjoner kunne ønske den lyse trebetongen velkommen.



Hestekur plasserer selskapet i front

1980-tallets byggekrise fikk daværende A/S L. Hammerich & Co. til å slanke organisasjonen og produktsortimentet. Det viste seg å være en riktig strategi, og selskapet lå mer enn ett skritt foran konkurrentene da det nye tiåret nærmet seg.

9. oktober 1980 markerte A/S L. Hammerich & Co. 125-årsjubileet for grunnleggelsen av selskapet med en fullsatt mottakelse og personalfest på Hotel Atlantic i Aarhus. I anledning jubileet kunne kundene kjøpe utvalgte fliser til 1855-priser resten av måneden. På denne tiden førte selskapet fortsatt et bredt utvalg av produkter i tillegg til Troldtekt. Men det var i ferd med å endre seg.

 

Ny strategi virker

Oljekrisen førte med seg en byggekrise på 1980-tallet, og etterspørselen etter byggematerialer falt. Hos Troldtekt tok ledelsen grep: Selskapet trimmet organisasjonen, sa farvel til håndverkerkundene og drev nå utelukkende med engroshandel. Samtidig ble fliser, klinker og tradisjonelle byggematerialer faset ut, noe som eliminerte 90 prosent av sortimentet. Til gjengjeld investerte ledelsen i en mer effektiv tørkeovn samt et nytt skjære-, fase- og maleanlegg. Og Troldtekt hevdet seg nå sterkt i markedet.

 

Asbestproblemer og nye muligheter

I løpet av 1980-tallet ble det klart at asbest- og karlitthimlinger var en svært dårlig idé. Aarhus Stiftstidende skrev i 1984: «Riv ned de fiberdryssende karlitthimlingene, og sett opp trebetong i stedet. Det bidro umiddelbart til å forbedre inneklimaet, og alle symptomer på sykdom forsvant. Artikkelen bidro til økt etterspørsel etter Troldtekt. I tillegg til industri- og landbruksbygninger ble platene i økende grad brukt i himlinger i skole-, kontor- og institusjonsbygninger. Dermed var Troldtekt seg et skritt foran konkurrentene da 1990-tallet nærmet seg med stormskritt.



 

Den teknologiske utviklingen skjøt fart

For det daværende A/S L. Hammerich & Co. ble 1990-tallet et dynamisk tiår, der produksjonen ble optimalisert, nye løsninger ble introdusert, og inneklima og miljø ble fokusområder.

Fremskrittene var til å ta og føle på i det siste tiåret av årtusenet. De generelle teknologiske forbedringene i dansk industri samt den positive kurven for bygg og anlegg i perioden hadde stor innvirkning på produksjonen i Troldhede. Det kom blant annet til uttrykk i effektiviserte arbeidsprosesser og en ny maskinpark.

 

Fra tunge løft til lett maskinarbeid

Med de nye maskinene kunne de ansatte lettere håndtere råvirket, som tidligere innebar mange tunge løft og helseskadelige arbeidsstillinger. Høvler som tidligere ble betjent manuelt, ble nå maskinstyrt. Og maskinene kjørte på fullt for å skape god akustikk i skoler, industri- og landbruksbygninger. L. Hammerich & Co. utviklet blant annet akustikkplater med diffus ventilasjon for staller i samarbeid med Schou Ventilation. Produktet sørget for at luftutskiftningen via takflaten foregikk uten trekk på dyrene.

 

Til bruk i stuen

I 1997 oppnådde Troldtekt, som det første himlingsproduktet, Indeklimamærket fra Dansk Indeklima Mærkning. Merkingen dokumenterte at Troldtekt verken avgir skadelige partikler eller gasser, men bidrar til et godt klima innenfor byggets vegger. Og to år senere mottar L. Hammerich & Co. Midtbanks Miljøpris på 2000 kroner for arbeidet med miljøsertifisering. Ringkjøbing Amts Dagblad hevdet at selskapet ville fortsette å ekspandere i det nye årtusenet, og at det ville imøtekomme behovene til samfunnsbevisste forbrukere som ønsket å ta miljøvennlige valg. Og det fikk Dagbladet rett i.